W tej dobie pełnej obowiązków, która musi również wystarczyć na nasz odpoczynek i regenerujący sen, samodzielne przygotowanie koktajlu bądź soku może być zbyt pracochłonne. Lepszym pomysłem jest zakup gotowego soku w sklepie, który, o ile świadomie i dobrze wybrany, przyniesie nam szereg wartości odżywczych.
Kupno soku/koktajlu wiąże się z tym, iż:
- nie tracimy czasu na przygotowanie soku, a biorąc pod uwagę, iż na szklankę soku potrzeba niekiedy nawet 1-1,5kg surowca jest to czynność czaso i pracochłonna,
- możemy wybierać pośród soków zrobionych z warzyw i owoców, które są trudno dostępne w naszej okolicy,
- mamy gwarancję, że kupujemy produkt świeży, wysokiej jakości,
- kupne soki i koktajle to połączenia takich produktów, które przeważnie nie przyszłyby nam do głowy. Nadto odpowiednio dobrane proporcje i dodatki, dzięki którym cieszymy się nie tylko zawartością cennych składników, ale również walorami smakowymi, jakich często nie jesteśmy w stanie uzyskać w domowym zaciszu,
- kupny zielony koktajl możemy zabrać ze sobą wszędzie, ze względu na wygodne, szczelnie zamknięte opakowanie. Robiąc sok na własną rękę będziemy się martwić, jak go zapakować i w co, by zachował swoje wartości i przetrwał wyjazd, na który ów ze sobą zabieramy,
- korzystając z oferty firm zajmujących się przygotowaniem świeżych soków zakupujemy produkt nierzadko wykonany wedle naszych indywidualnych potrzeb, czyli biorąc pod uwagę warzywa i owoce, które chcemy smakować w formie koktajlu oraz ewentualne doradztwo, jaki sok wybrać, jeśli zależy nam na osiągnięciu konkretnych efektów. Ma to ogromny sens w przypadku soków odchudzających, oczyszczających, wzmacniających, energetycznych i nie tylko.
Wybierając świadomie, zapoznając się ze składem na opakowaniu lub też korzystając z propozycji tych, którzy zajmują się przygotowaniem wybranych koktajli możemy mieć pewność, iż będzie to zdecydowanie korzystniejszy i finalnie tańszy wybór, aniżeli preparacja owoców i warzyw na własną rękę.
Jakie jeszcze korzyści przynoszą nam zielone koktajle?
- to przede wszystkim niezwykłe właściwości odżywcze. Znajdujemy w nich mnóstwo chlorofilu i enzymów. Ponadto żelazo, potas, magnez i fosfor. Bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, E i K oraz prowitaminy A, a także białek,
- tak przygotowane napoje są lekkostrawne, co liczy się między innymi w dietach odchudzających. Blendowanie wybranych produktów powoduje rozdzielenie składników odżywczych na małe porcje, dzięki czemu zwiększona zostaje ich przyswajalność,
- w zielonych koktajlach znajdujemy mnóstwo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, między innymi wspomagając perystaltykę jelit. Nadto wypełnia żołądek dając uczucie sytości, może więc zastąpić z powodzeniem jeden z posiłków spożywanych w ciągu dnia lub też być zdrową alternatywą dla tak uwielbianych przez nas, ale tuczących przekąsek.z
Jakie zasady obowiązują podczas wprowadzania zielonych koktajli do codziennego menu?
Mimo, iż soki czy też w tym wypadku zielone koktajle niosą ze sobą wiele wartości odżywczych, nie można popadaćze skrajności w skrajność. Umiar i w tym wypadku jest wskazany tym bardziej, iż głównie w owocach goszczą cukry proste, które nie będą sprzyjały odchudzaniu, jeśli pozwolimy sobie na taki koktajl zbyt często. O czym warto pamiętać?
- zaleca się wybieranie bądź przyrządzanie koktajli, których proporcje będą wynosiły 60:40, czyli 60% dojrzałych owoców oraz 40% warzyw zielonych,
- warzywa zielonolistne, na przykład jarmuż warto łączyć z wodą oraz owocami,
- zaś spośród owoców najlepiej sprawdzą się te o kremowej konsystencji, dzięki czemu przygotowany koktajl będzie aksamitny,
- podczas wyboru warzyw i owoców warto kierować się nie tylko własnymi kubkami smakowymi, ale również sezonowością i korzystać w danym okresie z tych produktów, które dostępne są tylko przez krótki czas.
Korzyści z picia zielonych koktajli
Wiele zielonych warzyw jest dla nas nie do przełknięcia. Jarmuż czy też seler naciowy to bogactwo cennych składników, ale i specyficzny smak, który wielu osobom nie odpowiada. W sokach różnego rodzaju i przygotowywanych koktajlach, gdzie poza tymi warzywami goszczą jeszcze inne, do tego owoce, jak i ciekawe dodatki jarmuż bądź seler naciowy będzie smakował zupełnie inaczej. W koktajlu jesteśmy w stanie niejako przemycić praktycznie każdy smak, który w formie surowej, gotowanej bądź spożywanego w całości produktu jest dla nas nie do zniesienia.
Do zielonych napojów doskonale sprawdzą się między innymi:
- z warzyw: jarmuż, ogórek, liście buraka, seler naciowy,
- z owoców: jabłka, ananas, kiwi.
A jakie koktajle z zielonych są godne polecenia?
- koktajl z ogórków wykaże działanie pobudzające. Ogórek świetnie komponuje się na przykład z jabłkiem,
- jarmuż można połączyć z kiwi i jabłkiem,
- seler naciowy w połączeniu z jabłkiem i kiwi podziała oczyszczająco i oczyszczająco,
- i wiele innych...
Spośród znanych nam grup żywności, to właśnie zielone warzywa zawierają najwięcej cennych składników odżywczych, dlatego warto pokusić się o zakup takich koktajli bądź soków. Wysoka jakość aminokwasów, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy i wartościowych fitochemikaliów to gwarancja wzmocnienia organizmu, poprawy zdrowia. Nadto profilaktyka wielu schorzeń, jak i nieoceniona pomoc w walce z wieloma uporczywymi przypadłościami natury zdrowotnej. Uwagę warto jedynie zwrócić na to, by zmieniać gatunki zielonych, wybieranych liści, by uniknąć kumulowania się alkaloidów, które w nadmiernej ilości dają objawy zatrucia.
Więcej ciekawostek dotyczących zielonych koktajli przeczytacie tutaj.