Co to jest BMI?
BMI to akronim od angielskiej nazwy Body Mass Index, co oznacza „wskaźnik masy ciała”. Na jego podstawie określa się przynależność danej osoby do jednej z kategorii w klasyfikacji masy ciała. Dla określania BMI stosuje się również nazwę „wskaźnik Queteleta II”, pochodzący od nazwiska belgijskiego matematyka Adolfa Queteleta, który opracował ten antropometryczny współczynnik.
Z jakiego wzoru oblicza się BMI?
W celu obliczenia wartości BMI korzysta się z następującego wzoru: podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez wysokość podaną w metrach, podniesioną do potęgi drugiej. Oblicz BMI, korzystając również z dostępnych w sieci gotowych kalkulatorów. Po wypełnieniu pól odpowiednimi danymi automatycznie wyliczana jest wartość tego parametru. Pamiętaj, że BMI to wskaźnik przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych. Dla oceny prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży stosowane są siatki centylowe dobierane w zależności od wieku i płci dziecka.
Przykład obliczania BMI
Prezentujemy przykładowy sposób obliczenia wskaźnika BMI. Osoba w wieku 25 lat, o masie ciała 60 kg i wzroście 160 cm, chce sprawdzić wartość BMI. W tym celu wykonuje równanie: 60 kg : (1,6 m)2, a więc 60 kg : 2,56 m2 = 23,4. Uzyskany wynik oznacza, że BMI znajduje się w granicach przyjętej normy.
Jak wygląda klasyfikacja BMI?
Na podstawie wskaźnika BMI rozpoznana może być zarówno nadmierna masa ciała, jak i niedowaga, która również jest problemem zdrowotnym. Ogólna klasyfikacja BMI przedstawia się następująco:
- wygłodzenie – BMI < 16,0 kg/m2;
- wychudzenie – BMI 16,0–16,99 kg/m2;
- niedowaga – BMI 17,0–18,49 kg/m2;
- pożądana masa ciała – BMI 18,5–24,99 kg/m2;
- nadwaga – BMI 25,0–29,99 kg/m2;
- otyłość I stopnia – BMI 30,0–34,99 kg/m2;
- otyłość II stopnia (duża) – BMI 35,0–39,99 kg/m2;
- otyłość III stopnia (chorobliwa) – BMI ≥ 40,0 kg/m2.
Pożądana wartość BMI
Wartość BMI oznaczająca prawidłową masę ciała będzie nieco się różnić u osób z poszczególnych grup wiekowych. Pożądana wartość BMI w zależności od wieku przedstawia się następująco:
- 19–24 lata – BMI 19-24 kg/m2;
- 25–34 lata – BMI 20-25 kg/m2;
- 35–44 lata – BMI 21-26 kg/m2;
- 45–54 lata – BMI 22-27 kg/m2;
- 55–64 lata – BMI 23-28 kg/m2;
- powyżej 64 lat – BMI 24-29 kg/m2.
BMI – jakich informacji dostarcza?
BMI nie tylko określa, jaka jest prawidłowa masa ciała do wzrostu. Oznaczanie tego wskaźnika wykorzystuje się również w szacowaniu ryzyka wystąpienia schorzeń związanych z nadmierną masą ciała. Wymienić można wśród nich zwłaszcza chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze krwi oraz zespół metaboliczny. Im wyższa wartość BMI, tym większe zagrożenie powstania tych chorób.