Sięgaj po zioła
Do przygotowywania potraw używajmy oliwy, oleju słonecznikowego lub sojowego. Ograniczmy sól kuchenną i przyprawy typu jarzynka - zawierają sód lub glutaminian sodu, które zatrzymuje wodę w organizmie, podwyższając ciśnienie krwi. Potrawy doprawiajmy ziołami, np.: bazylią, tymiankiem, melisą, koperkiem i natką pietruszki. Nie tylko poprawią smak potraw, ale również przyspieszą przemianę materii i poprawią trawienie.
Wybierajmy:
Pieczywo razowe i pełnoziarniste, kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), makaron, ryż, płatki kukurydziane, chudy nabiał (twaróg, kefir, jogurt i maślanka), mięso i wędliny drobiowe, ryby morskie, jaja (nie więcej niż 2 na tydzień, białko jaja możesz jeść bez ograniczeń), warzywa, owoce, kiełki, pestki dyni i słonecznika, soki świeżo wyciśnięte z warzyw i owoców, owocowe i ziołowe herbaty
Unikajmy:
Soli, cukru, słodyczy, alkoholu, masła, tłustego nabiału, śmietany, majonezu, serów topionych i pleśniowych, smalcu, tłustego mięsa i wędlin wieprzowych, konserw mięsnych i rybnych, dań panierowanych i smażonych w głębokim tłuszczu, frytek, gotowych wyrobów garmażeryjnych, słodkich napojów gazowanych
Soja na menopauzę
Dwa razy w tygodniu warto jeść warzywa strączkowe, a zwłaszcza soję i produkty sojowe (np. tofu, mleko sojowe). Zawierają m.in. substancje zwane fitoestrogenami, które mają podobne działanie do estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Łagodzą one niektóre dolegliwości towarzyszące menopauzie, takie jak: zaburzenia snu i niepokój, drażliwość i stany depresyjne, uderzenia gorąca, zlewne poty, a także zawroty i bóle głowy. Niektóre prace naukowe dowodzą też, że fitoestrogeny obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed chorobami serca.
Pomidory na prostatę
Badania naukowe pokazały, że mężczyźni, którzy jedli dużo przetworów pomidorowych (zwłaszcza koncentratów, keczupów i przecierów) rzadziej zapadali na nowotwory gruczołu krokowego. Pomidory to bogate źródło likopenu. Substancja ta jest przeciwutleniaczem, który niszczy wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami.
Łosoś na zmarszczki i nadciśnienie
Ryba ta zawiera związek DMAE (dimetylaminoetanol), który wspomaga działanie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za napięcie mięśni, a co za tym idzie – skóry (wygładza zmarszczki!). Łosoś ma dużo witaminy D, chroniącej przed osteoporozą, witaminy E, neutralizującej toksyny oraz potasu – zapobiega nadciśnieniu. Cennym składnikiem są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają funkcjonowanie mózgu. By wzmocnić działanie DMAE, jedz łososia z sałatą skropioną cytryną, oliwą z oliwek i pokruszonymi migdałami.
Co można zrobić, by mimo upływającego czasu, zachować w świetnej formie ciało, umysł i ducha? Naukowcy twierdzą, że kluczem do sukcesu jest nasza aktywność, zarówno fizyczna, jak i intelektualna, a także to, co każdego dnia jemy. Dlatego warto zadbać nie tylko o codzienną gimnastykę mięśni i ćwiczenie szarych komórek, ale również pomyśleć o superdiecie. Korzyści? Dobre zdrowie, dużo energii i szczupła sylwetka!
Mniej kalorii, więcej posiłków
Komponując codzienne menu, pamiętajmy, by posiłki były lekkostrawne i niskokaloryczne. Z wiekiem obniża się bowiem tempo przemiany materii, dlatego wystarcza nam mniej energii. Na przykład kobieta 30-letnia potrzebuje 1700 kcal, a 50-letnia - 1600 kcal/dzień. Mężczyzna 30-letni potrzebuje 2200 kcal dziennie, a 50-letni – 1900 kcal/dzień. Jeśli przekroczymy dzienny limit kalorii, możemy wkrótce zauważyć fałdki tłuszczyku na brzuchu i biodrach, a nasza waga zacznie iść w górę. I sprawdzi się powiedzenie ,,30 sekund przyjemności, 3 godziny trawienia i 3 centymetry w biodrach”.
Aby utrzymać odpowiednie tempo metabolizmu, należy jeść pięć niewielkich posiłków zamiast trzech dużych. Dobrą formę zapewni ci dieta bogata w warzywa i owoce (dużo witamin i minerałów, a niewiele kalorii) oraz w węglowodany złożone (dostarczają energię, powoli podnosząc poziom cukru we krwi). Dotyczy to oczywiście zdrowych osób. Ci, którzy mają podwyższony poziom cukru we krwi, muszą zmodyfikować jadłospis, ograniczając ilość cukrów w posiłkach. W naszym menu nie może zabraknąć drobiu i ryb morskich. Zawierają one pełnowartościowe białko, żelazo, cynk i miedź, których z upływem lat zaczyna brakować w naszym organizmie. Mięso i ryby najlepiej jest gotować, dusić lub piec w folii, aby były lekkostrawne.
Postaw na warzywa i owoce
W każdym posiłku należy uwzględnić surowe lub krótko gotowane warzywa i owoce. Są one znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który przyspiesza pracę jelit i ułatwia trawienie. Warzywa i owoce dostarczają również wielu cennych minerałów i witamin, np. witaminy C, E i P (rutyny) oraz beta-karotenu. Mają one właściwości przeciwutleniające, zapobiegają powstawaniu niektórych nowotworów, chorób serca i układu krążenia. Przede wszystkim jednak opóźniają starzenie się organizmu.
www.senior.fit.pl