W ostatnich czasach zaczynamy doceniać rolę diety i jej wpływ na nasz wygląd, samopoczucie i zdrowie. Ważne jest, by dieta obfitowała w antyutleniacze, zwalczające wolne rodniki
fit.pl
2010-04-06 00:00
Udostępnij
dietaanty1Lekarze podkreślają, że w ostatnich latach ludzie coraz częściej powaznie podchodzą do zasad odżywiania. Specjaliści przekonują równię, że to co jemy może mieć wpływ na rozwój nowotworów. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi też, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie się i pozbycie się nadwagi.

Co jeść?

Dieta antyrakowa powinna być uboga w tłuszcze, cukeir, sól. Natomaist przeważać powinny w niej witaminy A,C,E oraz pierwiastki takie jak: magnez, selen, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Te witaminy i minerały usuwaja z naszego organizmu wolne rodniki, a także zapobiegają groxnemu działaniu nitrozamin, czyli groźnyxh związków zawartych w produktach spożywczych i powstających w żołądku.

1.Surowe warzywa
2.Duża ilośc błonnika (Najwięcej błonnika zawierają otręby pszenne, suche nasiona roślin strączkowych, suszone morele, śliwki, daktyle, orzechy, kakao )
3.Kwasy Omega – 3 (obecne w rybach)
4.Czosnek, cebula, por i szcypior
5.Zioła – rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, mięta
6.Jogurt i fermentowane produkty mleczne
7.Zielona herbata

Jeśli chodzi o napoje, to na pierwszym miejscu stawiamy oczywiście wodę mineralną. Właściwości antyrakowe mają również świeże soki, a także zielona herbata, mieszanki ziołowe (głównie z głogu, dziekiej róży, pokrzywy), a atkże soki warzywne (przede wszystkim z czerwonych buraków). Dieta antyrakowa nie lubi alkoholu, dlatego tez nadużywanie tego trunku nie jest wskazane. A poza tym nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, przełyku, gardła, krtani, piersi, wątroby i jelit.

W profilaktyce chorób nowotowrowych bardzo ważna role odgrywają owoce i warzywa i to zaówno te świeże, jak i gotowane lub duszone. . Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, żołądka, płuc, piersi, jamy ustnej, trzustki i pęcherza.

Czerwone mięso, jaja, tłuszcze zwierzęce, słodycze mają stanowić tylko dodatek, a nie główne składniki posiłku. Przygotowując potrawy, należy unikać smażenia, postawić na duszenie, pieczenie i gotowanie na parze. Przede wszystkim jednak trzeba dążyć do utrzymania prawidłowej wagi ciała, wybierając produkty niskotłuszczowe i niskokaloryczne, oraz pamiętać o odpowiedniej porcji ruchu.

[-------]

dietaanty3Czego unikać?

1.Nadmiaru tłuszczów.
2.Nadmiaru alkoholu.
3.Nadmiaru cukru.
4.Nadmiaru soli.
5.Nadmiaru kalorii.
6.Aflatoksyny. To toksyczne pleśnie szkodliwe dla wątroby, powstałe w przechowywanych w wilgoci ziarnach zbóż.
7.Nitrozaminy. Powstałe w warzywach i owocach wyrosłych na glebach bogatych w sztuczne nawozy – azotany i azotyny.

W jadłospisie chorych na raka, zwłaszcza po chemioterapii, powinny się znaleźć tylko produkty łatwostrawne, które organizm może szybko i bez problemu przyswoić. Pamiętajmy, że odpowiednia dieta całkowicie nas nie uleczy, ale wspomoże siły obronne organizmu.

www.fit.pl