
Przez cztery tygodnie badani spożywali żywność, która powszechnie uważana jest za zdrową.
Uczestnicy badania otrzymywali produkty, które są odpowiedzialne za redukowanie stanów zapalnych oraz poprawiających pracę układu krążenia i redukcję chorób towarzyszących, takich jak cukrzyca, nadciśnienie i otyłość.
Wartościowa żywienie badanych opierało się o produkty zawierające niski indeks glikemiczny, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega. W menu znalazły się tłuste ryby, jęczmień, chude białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, pełnowartościowe pieczywo.
Wyniki badań naukowców z Lund University pokazały, że u osób stosujących się do zalecanej diety poziom „złego” cholesterolu zmniejszył się o 33 proc. a stężenie lipidów we krwi spadło o 14 procent, natomiast ciśnienie o 8. Także pamięć i jej funkcję uległy poprawie.
www.fit.pl