
Mniejszy poziom estronu - hormonu z grupy estrogenów, źle działa na układ nerwowy i wytwarza się mniej serotoniny. Stąd częste zmiany nastroju. Spadek estrogenu w organizmie zwiększa apetyt, dlatego nachodzi nas ochota na wysokokaloryczne jedzenie. Z tymi problemami można sobie jednak poradzić. Rozwiązaniem jest odpowiednia dieta i terapia hormonalna. Bardzo ważną kwestią jest również regularna, ale umiarkowana aktywność fizyczna.
Jak jeść
Dzienna porcja kalorii powinna liczyć około 1800 kcal. W każdym posiłku powinny znaleźć się owoce i warzywa, szczególnie te bogate w błonnik. Niezwykle ważne jest picie wody mineralnej (przynajmniej 2 litry dziennie). Posiłki powinny być urozmaicone, w niewielkich porcjach, najlepiej pięć razy dziennie.
W menu powinien się znaleźć wapń, który wzmocni kości i magnez. Aby ograniczyć ryzyko osteoporozy trzeba dostarczać wapń w dawce do 1200 mg dziennie, co oznacza jedzenie codziennie trzech porcji produktów takich jak przetwory mleczne, małże, sardynki, brokuły i warzywa strączkowe. Odpowiednia dawka witaminy D ułatwi wchłanianie wapnia z pożywienia. Na dobrą przemianę materii korzystny wpływ mają witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B6. Znajdują się w kaszach, fasoli, białym serze, rybach, w ciemnozielonych warzywach. O dobry stan skóry w okresie dojrzałości zadbają niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które odnajdziemy w orzechach, tłustych rybach, pestkach dyni, siemieniu lnianym, oleju sezamowym, sojowym i słonecznikowym.
Należy jadać więcej soi, gdyż zawiera ona składniki, które mogą przyczynić się do złagodzenia objawów menopauzy. Rezultat ten można osiągnąć już w trakcie spożywania 20 g protein sojowych dziennie.
Jeśli dobrze zaplanujesz posiłki staraj się unikać podjadania w ciągu dnia. Jeśli ochota jest zbyt silna nie sięgaj po słodycze – lepiej zjedź kromkę pełnoziarnistego chleba, owoc lub niskosłodzony produkt mleczny.