Po świątecznym przepychu i rozmaitościach na stole, warto zadbać o lekką dietę, która pomoże odzyskać równowagę ciała i ducha, takl potrzebne w czasie zimy.
Wykorzystaj dietę optymizmu
W jej obrębie znajdują się niezbędne dla naszego organizmu owoce i warzywa o żywych kolorach np. marchew, papryka, kapusta, brokuł, buraki, jabłka oraz szpinak i zioła (zwłaszcza melisa), jeśli tego zabrakło ostatnio w Twoim jadłospisie czas zatem dołączyć je do codziennego menu.
Zamiast kompotów, soków i herbaty, które gościły na świątecznych stołach, warto zamienić je na butelkę wody mineralnej, bogata w związki, takie jak magnez, cynk, fluor, jod, kobalt, mangan, potas, selen, sód oraz wapń przywróci witaminową gospodarkę, która być może została zachwiana przez nadmiar świątecznych przysmaków. Zmień swoje przywyczajenia i zamiast tradycyjnej czarnej herbaty napij się mięty lub zielonej herbaty. Tak lekkie napoje złagodzą niestrawności i poprawią trawienie.
Jedz na surowo
Seniorzy, którzy w święta wybierali pieczone i smażone potrawy, powinny nieco odciążyć żołądek. Lekki posiłek przygotowany, głównie z gotowanych lub surowych składników, pobudzi ociężały układ trawienny do pracy.
Zamiast ciężkostrawnej zupy na śmietanie pozwól sobie na odrobinę świeżości - wybierz gotowany brązowy ryż, przygotuj lekką surówkę z kapusty, marchwi, jabłka bądź ulubionych warzyw, a zamiast pieczonego mięsa, gotowany drobiowy filet lub parowaną rybę w ziołach – palce lizać!
Zrezygnuj ze słodkości...
Lub ogranicz je. W święta nadmiar ciast i deserów na pewno nie wyszedł na dobre cukrzykom. Zamiast tradycyjnych słodkości przegryzaj jabłka, suszone owoce np. żurawin, a dodatkowo ze względu na sezon cytrusowy warto kilka razy dziennie sięgać po soczyste mandarynki i słodkie pomarańcze, które nie tylko są sycące, ale także częściowo uzupełniają niedobry witaminy C.
www.fit.pl