Naukowcy z Uniwersytetu Maastricht w Holandii przeprowadzili badania wśród 48 mężczyzn. Przy czym żaden z panów nie ćwiczył regularnie. Połowa badanych była w wieku 20-30 lat, druga połowa zaś po 70. roku życia.
Wyniki badań pokazały, że w przypadku obu grup spożycie po ćwiczeniach napoju zawierającego 20 gramów białka przyczyniało się do zwiększonej syntezy protein w komórkach mięśniowych. Proces ten zwiększał się w takim samym stopniu w obu grupach wiekowych.
Prowadzący badania dr Luc J. C. van Loon podkreśla, że wyniki badań jasno pokazują, że starszy wiek nie wpływa negatywnie na to, w jaki sposób organizm przyswaja białko z pożywienia.
W czasie badań naukowcy mierzyli poziom aminokwasów we krwi uczestników. Pobierali również próbkę tkanki mięśniowej z uda przed wypiciem napoju proteinowego oraz sześć godzin później. Dzięki temu mogli zaobserwować zmiany.
Jak podkreśla dr van Loon, odpowiedni sposób odżywiania w połączeniu z ćwiczeniami pomaga zapobiegać zanikowi tkanki mięśniowej wraz z wiekiem, a tym samym sprzyja zdrowemu starzeniu się.
www.fit.pl