Siarka to przede wszystkim składnik budujący białka, oraz niezbędne aminokwasy – cysteinę i metioninę a także związki takiej, jak: insulina, glutation, koenzym A, tiamina (witamina B1) i biotyna (witaminy H).
Siarka wykorzystywana jest podczas wzrostu tkanek i gojenia uszkodzeń, dzięki niej z organizmu usuwane są toksyczne związki. Siarka odpowiada za prawidłową pracę i budowę stawów, zwłaszcza polecana seniorom z problemami kostno-stawowymi.
Ponadto wpływa na pracę hormonów odpowiedzialnych za zrównoważany nastój i odporność na stres. To dzięki siarce możemy poszczycić się pięknymi paznokciami, mocnymi włosami i jedną skórą!
Nie stwierdzono jeszcze ile organizm ludzki dziennie potrzebuje tego minerału do odpowiedniego funkcjonowania.
Niedobory siarki mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie a zwłaszcza na pogorszenie nastroju: wystąpienia uczucia niepokoju, przygnębienia i apatii. Ponadto niedobory siarki powodują wypadanie włosów, bladość skóry, łamliwość paznokci, problemy z wątrobą.
Źródło siarki
Podstawowymi produktami, które w codziennej diecie dostarczają organizmowi siarki są:
- mięso
- sery (podpuszczkowe)
- warzywa roślin strączkowych i kapustnych
- jaja
- ryby
www.fit.pl