Witamina C uchroni Cie przed udarem

Podwyższony poziom witaminy C we krwi może zmniejszyć ryzyko udaru aż o 42%.
fit.pl
2010-06-01 00:00
Udostępnij
Senior couple standing 3ccbW publikacji zamieszczonej w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" naukowcy stwierdzają, że poziom tej witaminy we krwi może być wykorzystany jako biologiczny znacznik stylu życia umożliwiający wyodrębnienie osób z wysokim ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.

"Intrygujący jest fakt, że stężenie witaminy C w osoczu może być dobrym znacznikiem szerokiej gamy zachowań prozdrowotnych - takich jak spożywanie owoców i warzyw - które mogą chronić przed udarem", utrzymują badacze. "Prawdopodobne jest również to, że witamina C może oddziaływać biochemicznie na ryzyko wystąpienia udaru".

Do udarów mózgu dochodzi wówczas, gdy w wyniku powstania zakrzepu lub pęknięcia tętnicy mózgowej zostaje przerwany dopływ krwi do części mózgu. Zarówno w Europie, jak i w USA jest to główna przyczyna inwalidztwa oraz trzecia najważniejsza przyczyna zgonów. Według stowarzyszenia Stroke Alliance for Europe (SAFE), każdego roku w Europie około 575 000 zgonów jest związanych z udarem mózgu.

W ramach swoich badań naukowcy przez 10 lat prowadzili obserwację 20 649 uczestników i w tym czasie zgromadzili dokumentację na temat 448 udarów. Na początku badań mężczyźni i kobiety wypełnili kwestionariusz dotyczący zdrowia, a próbki ich krwi zostały pobrane w celu oznaczenia poziomu witaminy C.

Najwyższy średni poziom witaminy C we krwi (wyższy niż 66 mikromoli/litr) był związany z niższym o 42% ryzykiem wystąpienia udaru w porównaniu z najniższym średnim poziomem we krwi (mniej niż 41 mikromoli/litr), po skorygowaniu wyników ewentualnymi czynnikami wikłającymi, takimi jak wiek, płeć, nałóg palenia, spożycie alkoholu, ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu, wskaźnik masy ciała (BMI), aktywność fizyczna oraz stosowanie suplementów diety.

Gdy badacze wykluczyli uczestników, którzy uzupełniali dietę suplementami zawierającymi witaminę C, wyniki były takie same, co wskazuje, że korzyści mogły wynikać ze spożywania żywności bogatej w witaminę C, na przykład owoców i warzyw.

W ocenie autorów uzyskane przez nich wyniki są interesujące z kilku względów. "Po pierwsze, silna odwrotnie proporcjonalna zależność między poziomem witaminy C w osoczu a wystąpieniem udaru wskazuje, że witamina C w osoczu jest przypuszczalnie prawidłowym znacznikiem wszelkich czynników przyczynowych, które mają wpływ na ryzyko wystąpienia udaru; najprawdopodobniej chodzi o spożywanie roślinnych produktów spożywczych", stwierdzają.

"Po drugie, bez względu na wszelkie związki przyczynowe, witamina C w osoczu zdaje się być dobrym wskaźnikiem ryzyka wystąpienia udaru, niezależnie od znanych czynników ryzyka, takich jak wiek, ciśnienie tętnicze, palenie, poziom lipidów, cukrzyca i BMI", dodają.

Na zakończenie badacze zauważają: "Przyjmując, że blisko połowa czynników ryzyka udaru nie wiąże się z tradycyjnymi czynnikami ryzyka chorób układu krążenia, i że wiele wskazuje na to, iż z wiekiem spada wartość prognostyczna tradycyjnych czynników ryzyka tych chorób - interesujące mogą być znaczniki ryzyka pozwalające wyodrębnić osoby najbardziej zagrożone wystąpieniem udaru. Umożliwi to podjęcie ukierunkowanych działań profilaktycznych z zastosowaniem uznanych sposobów leczenia, takich jak obniżenie ciśnienia tętniczego".