Używamy jej do herbaty lub innych potraw, ale nie zdajemy sobie sprawy jak uniwersalnym owocem jest popularna cytryna. Jej bogaty w witaminę C sok chroni awokado i ziemniaki przed brązowieniem. Kwas cytrynowy pomaga zwolnić proces utleniania, który odpowiada za szybkie ciemnienie powierzchni innych warzyw i owoców.
Z dobrodziejstwa cytryny korzysta także przemysł kosmetyczny. Mało kto wie, że jej sok doskonale sprawdza się jako cytrynowy dezodorant. Wystarczy wlać go do atomizera i spryskać skórę. Nie będzie on działał przez dwanaście godzin jak tradycyjny dezodorant, ale na jakiś czas skutecznie zneutralizuje pocenie i nieprzyjemne zapachy.
Żółty owoc może zastąpić także chemiczne środki na insekty. Spryskaj sokiem z cytryny okolice okien i drzwi by zniechęcić mrówki i inne małe robaczki do niechcianych odwiedzin. Dodatkowo sok zmieszany z ciepłą wodą może posłużyć jako płyn do mycia podłóg, a suszone plasterki cytryny powieszone w szafie są skutecznym odstraszaczem moli.
Największy wpływ cytryna ma jednak na nasze zdrowie. Jest doskonałym źródłem witaminy C, choć wbrew powszechnej opinii wcale nie najbogatszym. W 100 gramach cytryny znajduje się 50 mg witaminy C, w samej ilości poziomek jest już jej 60 mg, szpinaku – 68 mg, papryki czerwonej – 144 mg, naci pietruszki – 177 mg, a czarnej porzeczki aż 182 mg. Mimo to, skutecznie chroni nas przed infekcjami, pobudza przemianę materii oraz pomaga pozbyć się toksyn.
www.fit.pl