Pacjenci przeważnie nie wiedzą, jakie zasady obowiązują podczas przyjmowania leków. Zwłaszcza gdy bierzemy antybiotyki, powinniśmy zapytać lekarza o sposób ich zażywania. Dobrze też wiedzieć, jakiego towarzystwa leki „nie lubią”
fit.pl
2008-04-09 00:00
Udostępnij
Z czym nie łączyć leków?
O tym, jak leki znoszą towarzystwo innych leków, alkoholu i niektórych produktów spożywczych dyskutowano na konferencji naukowej w ramach ogólnopolskiej kampanii "Lek bezpieczny". Naukowcy, lekarze i farmaceuci mówili o interakcjach, w jakich wchodzą leki z tym, co jemy i pijemy.

Szczególnie ryzykowne dla organizmu jest połączenie alkoholu z lekami, które może prowadzić nawet do utraty życia. Podobnie mogą działać tak popularne i wydawałoby się niegroźne przekąski, jak banany, czekolada, wino, kawior czy ser (Brie, Camembert, Cheddar)

Jeśli lekarz zaleci przyjmowanie żelaza, w czasie kuracji ograniczmy picie herbaty, ponieważ utrudnia ona wchłanianie żelaza. W czasie choroby warto jeść bogate w wapno jogurty i twarogi. Produkty te dobrze wiążą się z wieloma lekami, co przyspiesza leczenie. Podobne działanie mają warzywa takie jak szpinak czy buraki, które są źródłem żelaza.

Dieta wegetariańska przeszkadza w skutecznym działaniu leków kwaśnych, natomiast dieta, która dostarcza organizmowi głównie białka - źle przyswaja leki zasadowe. Brukselka czy brokuły zawierają witaminę K, która obniża działanie leków przeciwzakrzepowych.

Astmatycy przyjmujący regularnie leki powinni ograniczyć spożywanie potraw grillowanych. Do pieczonego na grillu mięsa przenikają związki, które hamują skuteczność działania przyjmowanej przez chorych teofiliny, co w konsekwencji prowadzi do ataków duszności.

Leki najlepiej popijać wodą. Lekarze odradzają mleko, kawę i sok. kwas cytrynowy obecny w sokach cytrusowych utrudnia wchłanianie erytromycyny, a pektyny np. z porzeczek pogarszaj przyswajanie paracetamolu. Popijanie antybiotyków mlekiem może na tyle obniżyć kwasotę soku żołądkowego, że otoczka powlekająca tabletkę może się rozpuścić już w żołądku i wywołać podrażnianie.

Czy lek powinniśmy przyjmować na czczo, przed, po, czy w trakcie jedzenia najlepiej zapytać lekarza, bo od tego może zależeć skuteczność kuracji.

Konferencję zorganizował Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w Warszawie.

www.fit.pl