
Z wiekiem nasze oczy tracą swoją młodzieńczą sprawność. Już po 40. roku życia zmniejsza się naturalny system obronny oczu; wzrok szybciej się męczy i bywa nieostry. Dodatkowo, niezdrowe jedzenie, otyłość, palenie tytoniu, czy też przebywanie na
słońcu bez okularów ochronnych, negatywnie wpływają na jakość widzianego obrazu. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni poziom karotenoidów: luteiny i zeaksantyny – naturalnych antyutleniaczy, które wspierają barierę ochronną siatkówki oka. To właśnie ich brak może z czasem powodować pojawienie się ciemnych plam w polu widzenia i pewne zniekształcenie widzianego obrazu. Niestety organizm ludzki samodzielnie nie wytwarza tych karotenoidów, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich poprzez prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą przede wszystkim w
zielone warzywa (szpinak, kapusta, fasolka, brokuły) i owoce oraz przyjmowanie suplementów
diety wspomagających pracę oczu.
Czy wiesz, że w wielu wypadkach można zapobiec pogorszeniu wzroku, regularnie badając oczy, nosząc dobrze dobrane okulary i stosując dietę zawierającą witaminy i mikroelementy?
Luteina, zeaksantyna,
witaminy C i E oraz selen i cynk to składniki o dobroczynnym działaniu dla oczu.
www.fit.pl