Sezon zbiorów w pełni. Wykorzystaj świeże warzywa do domowej produkcji kosmetyków. One wcale nie są gorsze od tych kupowanych w drogeriach. To bogate źródło niezbędnych witamin i minerałów, których potrzebuje skóra by prawidłowo funkcjonować. Takiego zastrzyku składników odżywczych czy nawilżających trudno szukać w gotowych preparatach.
Warzywa, które wykorzystasz do twarzy muszą pochodzić z ekologicznych upraw. Tylko wtedy są bezpieczne dla skóry. Kiedy nie masz pod ręką gotowych kosmetyków, sięgnij do lodówki lub spiżarki. Lato to najlepszy moment na maseczki ze świeżych warzyw. Wybieraj te duże, dojrzałe, bez plamek i gładką skórka.
Ziemniak – bogate w białka, enzymy i skrobię; zalecany do suchej i szorstkiej skóry, działa wygładzająco. Ugotowane ziemniaki ugniatamy z jogurtem. Gęstą papkę nakładamy na twarz na 25 minut.
Marchew – zawiera beta-karoten i cenne minerały; marchewka poprawia koloryt skóry, dodaje blasku i odżywia. Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj miód i nanieś na twarz na ok. 20 minut.
Ogórek –bogaty wodę i minerały. Wygładza skórę i wyrównujący jej koloryt, wybiela biegi. Obierz ogórka ze skóry, pokrój w plasterki i obłóż nimi twarz.
Pomidor – zawiera witaminę C, E i K i pełen zestaw potrzebnych pierwiastków: wapń, żelazo, potasu, miedzi, cynku, magnezu. Pomidor wzmacnia delikatne naczynia krwionośne, złuszcza martwy naskórek i zwęża pory. Do rozgniecione miąższu dodaj kilka kropel oliwy z oliwek i cytrynę i nanieś na twarz omijając okolice oczu.
Cebula – ma silne właściwości bakteriobójcze i jest pomocna w walce z trądzikiem. Zawiera witaminy C, E, K, PP i z grupy B, cenną siarkę, fosfor, selen, żelazo, wapń i krzem. Ugotowaną cebulę, rozgnieć, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i stosuj na miejsca, gdzie obficie wysypał trądzik.
www.fit.pl