Im szybciej się go oduczysz, tym prędzej będziesz mogła pochwalić się ładnymi paznokciami i wypielęgnowanymi dłońmi
fit.pl
2009-03-25 00:00
Udostępnij
Obgryzanie paznokci
Obgryzanie paznokci to brzydki, wstydliwy i szkodliwy dla zdrowia i urody nawyk, którego nie powinniśmy lekceważyć. Ma podłoże psychiczne. Najczęściej występuje w stresujących sytuacjach.
W ten sposób na chwilę odreagowujemy silne napięcie. Zachowanie to jest trudne do opanowania, ale im wcześniej się oduczysz, tym szybciej będziesz mogła pochwalić się ładnymi paznokciami i wypielęgnowanymi dłońmi.


Zdrowie i uroda

  • przez obgryzanie paznokcia dochodzi do mechanicznego uszkodzenia płytki; słabe, łamią się i rozdwajaną
  • prawdopodobieństwo infekcji jamy ustnej
  • brak higieny (do buzi wkładamy brudne ręce) może prowadzić do zakażenia i grzybicy skóry
  • może pojawić się opryszczka
  • istnieje ryzyko zapalenie dziąseł






Gdzie szukać wsparcia?

  • u lekarza: może zalecić przyjmowanie leków uspokajających i suplementów diety bogatych w składniki mineralne i witaminy
  • w drogerii: specjalne preparaty w formie lakieru do paznokci o gorzkim smaku
  • w salonie kosmetycznym: przyklejenie tipsów, uniemożliwia obgryzanie paznokci
  • w sprawdzonych domowych sposobach: np. moczenie paznokci w soku z cytryny (kwaśny smak, który wniknie w skórę zniechęci do wkładania palców do buzi), posmaruj palce czosnkiem (ci co dbaja o świeży oddech, nie zaryzykują)

[-------]





Jak zwalczyć przyzwyczajenie?

  • silna wola
  • zanim weźmiesz ręce do buzi, przyjrzyj się dokładnie swoim brzydkim, krótkim paznokciom
  • pomyśl sobie o pięknych i zadbanych paznokciach twojej koleżanki
  • zająć czymś rękę: np. trzymać w ręku długopis lub spinacz
  • ssać cukierki, żuć gumę, jeść paluszki
  • założyć pielęgnacyjne rękawiczki







Żeby szybciej rosły


To co jesz wpływa na kondycję twoich paznokci. By szybciej rosły i były mocne powinnaś spożywać produkty bogate w:

  • Cynk – kapusta, brukselka, buraki, owoce morza, kiełki pszenicy, pestki dyni, jajka
  • Magnez – orzechy, jabłko, gruszki, brzoskwinie, szparagi, buraki, ziarna słonecznika, kasze, figi, migdały, orzechy, banany, warzywa liściaste
  • Potas – kalafior, ziemniaki, rzeżucha, marchew, awokado truskawki, nasiona lnu, owoce cytrusowe, banany, melony, zielone warzywa, pomidory
  • Wapń – pomidory, marchew, seler, soczewica, warzywa strączkowe, pestki dyni, jabłka mleko i jego produkty, sery, soja, sardynki, łosoś, orzechy, fasola oraz brokuły
  • Żelazo – szpinak, soja, ostrygi, natka pietruszki, fasola, groszek, morele, sezam






Obgryzanie paznokci bardzo często obserwuje się wśród dzieci i młodzieży. W szkołach zjawisko to sięga rozmiarów plagi. Według statystyk boryka się z tym od 50 do 90% ludzi w różnym wieku. Może także wystąpić u osób, które odstawiły papierosy lub przestały pić alkohol.


www.fit.pl