Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej
fit.pl
2011-08-03 00:00
Udostępnij
Czarne jagody – naturalny antybiotyk
Dlaczego warto jeść jagody?
Owoce te bogate są w witaminy i zawierają naturalne związki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych - w tym błonnika, działają jak naturalny antybiotyk. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny. Dlatego świeże jagody są świetnym lekarstwem na zaparcia. Ponadto owoce te są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników, będących produktem ubocznym przemiany materii. Obniżają poziom „złego” cholesterolu i wzmacniają naczynia włosowate oka. W związku z czym szczególnie polecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.

Nie traćmy czasu, ruszajmy do lasu
Czarne jagody, zwane również czernicami, występują najczęściej w lasach iglastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych i na terenach podmokłych. Sezon na nie przypada na najcieplejsze miesiące letnie - lipiec i sierpień. Nie traćmy zatem czasu i ruszajmy do lasu. W końcu podobno najlepiej smakują własnoręcznie zerwane z krzaka. Idąc na jagody pamiętajmy jednak, aby wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, zbierać tylko dojrzałe owoce, najlepiej do płaskiego koszyka, ponieważ w słoiku mogą się rozgnieść. Po powrocie do domu, koniecznie umyjmy owoce za pomocą sita i osuszmy.

www.wellness.fit.pl