300 gatunków bakterii
Dbasz o wygląd, czytasz nowinki dotyczące pielęgnacji, spędzasz długie minuty na wybieraniu kosmetyków odpowiednich do twojej cery? Nie zapominaj także o właściwej pielęgnacji zębów. Szkliwo jest niezwykle twarde, jego grubość sięga 2,5 miliometra, jednak jest stale poddawane silnemu oddziaływaniu bakterii, cząstek brudu, reakcjom chemicznym. Choć nie myślimy o tym na co dzień, w naszej jamie ustnej żyją różne mikroorganizmy, bakterie i grzyby, niezbędne w pierwszej fazie procesu trawienia. Jak podają źródła, w jamie ustnej żyje aż 300 gatunków bakterii! To one są odpowiedzialne za produkcję kwasów organicznych, szkodliwych dla szkliwia.
2x2x2, czyli jak pielęgnować
Tyle musisz zapamiętać i stosować jako absolutne minimum: myć zęby przynajmniej 2 razy dziennie, łącznie minimum 2 minuty, najlepiej po dwa zęby naraz. Zęby myjemy od dziąseł, dalej wzdłuż zębów. Nie wszędzie dotrzesz szczoteczką, dlatego zaleca się używanie przynajmniej raz dziennie nici dentystycznej, płynu antybateryjnego. Nie zapomninaj o umyciu języka i wewnętrznej części policzków, to częsty błąd popełniany w pośpiechu wieczornej toalety. Zainteresuj się także usuwaniem kamienia z zębów, czy wybielaniem – koniecznie zapytaj o to swojego stomatologa na najbliższej wizycie (przypominamy – przynajmniej raz w roku powinnaś odwiedzać gabinet).
Jabłko czy marchewka?
Wellness bardzo często podkreśla znaczenie właściwego odżywiania na zdrowie i samopoczucie. To co jesz, nie pozostaje bez wpływu także na stan twojego uzębienia. Gillian McKeith, autorka książki „Jesteś tym, co jesz”, zostawia trochę wskazówek: wapnia możemy dostarczać jedząc nasiona sezamu, ziarno komosy ryżowej, ciemnozielone warzywa liściaste, suszone figi czy produkty sojowe. Natomiast inne ważne minerały jak np.: magnez czy krzemionka, także znajdują się w większości warzyw i produktów pełnoziarnistych.
Linda Bird, autorka książki „Wyglądaj świetnie każdego dnia”, radzi, aby na koniec posiłku jeść ser, ponieważ pomaga on zneutralizować kwasy w jamie ustnej, co z kolei zapobiega próchnicy. Ponadto sery zawierają dużo wapnia i fosforu, co z kolei jest źródłem minerałów wchodzących w skład szkliwa i wzmacniających zęby.
Warto wiedzieć:
1. Naukowcy polecają jedzenie jednego jabłka dziennie – pomijając walory smakowo-odżywcze, ten zakazany w raju owoc ma niezwykle korzystny wpływ na nasze dziąsła – pod warunkiem, że jemy je nieobrane, mocno wgryzając się w miąsz.
2. Korzystaj ze słomek. Popijanie napoju ze słomki uchroni w znacznej mierze twoje zęby przed przebarwieniami. Trudno pić kawę przez słomkę (chyba, że mrożoną), ale do soków spokojnie możesz ją wykorzystać.
3. Nie używaj zbyt twardej szczoteczki, może to skutkować uszkodzeniem szkliwia.
4. Cukier podnosi kilkakrotnie ilość kwasów produkowanych przez bakterie w jamie istnej, dlatego po zjedzeniu słodyczy szkliwo jest o wiele bardziej narażone na działanie takich kwasów. Największą jednak zmorą dentystów są słodko-kwaśne cukierki „ulepki” wymagające długiego gryzienia, czy żucia. Jeżeli już musisz zjeść coś słodkiego – wybieraj czekoladę (najlepiej gorzką).
5. Nie myj zębów po spożyciu kwaśnych potraw, szkliwo jest wtedy osłabione i bardziej podatne na uszkodzenia. Poczekaj około 30 minut.
6. Kawa, herbata, papierosy, czerwone wino przyczyniają się do powstania kamienia nazębnego.
Więcej: www.wellnessday.eu
Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl
Czego jeszcze nie wiesz o pielęgnacji zębów...
Wystawiamy je na pokaz setki razy dziennie. Za każdym razem gdy mówimy, uśmiechamy się, są widoczne. Piękne, czyste, zadbane, przyciągają wzrok, sprawiają, że budzimy zaufanie, a nasi rozmówcy przypisują nam pozytywne cechy charakteru. Równe, białe zęby to znak firmowy każdej gwiazdy filmowej. A jak sprawa wygląda u ciebie?