Dzień, w którym nie wypada się stresować!

Jest jednak dzień, w którym po prostu nie wypada poddać się stresowi – 28 października – Dzień Odpoczynku Zszarganych Nerwów. Podpowiemy Wam, jak to zrobić!
fit.pl
2011-10-21 00:00
Udostępnij
Dzień, w którym nie wypada się stresować!
Najlepiej oczywiście byłoby tego dnia wziąć sobie wolne (tym bardziej, że w tym roku wypada w piątek) i skupić się wyłącznie na relaksie. Jeśli jest to jednak niemożliwe i do dyspozycji będziemy mieć zaledwie kilka godzin, warto skrupulatnie zaplanować ten czas. Jeśli mamy swój niezawodny patent na relaks – wspaniale! Ale może warto spróbować czegoś nowego?

Zacznijmy od… sportu, który jest jednym z najlepszych sposobów na stres. Podczas wysiłku fizycznego produkowana jest endorfina, czyli hormon szczęścia. Możemy być więc pewni, że choć z treningu wrócimy zmęczeni, to z uśmiechem na twarzy i w pełni energii do działania. .

Po treningu zafundujmy sobie gorącą kąpiel, która nie tylko zrelaksuje, ale również zapobiegnie mogącym pojawić się po wysiłku fizycznym zakwasom.

A na koniec bomba relaksacyjna! Najpierw przygotujmy coś orzeźwiającego dla podniebienia, co wpłynie również kojąco na zszargane nerwy, czyli mus jabłkowy z melisą. Dobierzmy odprężającą (taką, którą naprawdę lubimy, i która działa na nas uspokajająco) muzykę (muzykoterapia) i zapalmy kilka zapachowych świec lub kadzidełek (aromaterapia). Usiądźmy lub połóżmy się w wygodnej pozycji, najlepiej otulając się mięciutkim pledem
i poddajmy chwili. Delektując się musem przywołajmy w pamięci miejsce, w którym lubimy przebywać lub w którym chcielibysmy się znaleźć np. letni domek w górach czy plażę z tegorocznych wakacji. Wizualizacje tego typu doskonale poprawiają samopoczucie, oddalają napięcie i pomagają w walce ze stresem. Delektujmy się więc chwilą i pamiętajmy, że to jeden  z nielicznych momentów, które dedykujemy tylko i wyłącznie sobie!

[-------]

Przepis na mus jabłkowy z melisą

Składniki dla 2 osób:
  • 4 twarde kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka trzcinowego (np. Cukru Królewskiego BIO)
  • sok z połówki limonki
  • mała garść świeżej melisy


Dekoracja:
  • cukier trzcinowy
  • 2 plasterki limonki
  • 2 listki melisy


Jabłka obieram ze skórki, kroję w małą kostkę i wrzucam do garnka. Dodaję sok z limonki oraz cukier trzcinowy  i duszę, aż jabłka staną się miękkie. Następnie miksuję  na jednolitą masę. Podaję z drobno pokrojoną melisą,  w wysokich szklankach ozdobionych cukrem trzcinowym, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

Przepis pochodzi z ksiązki „Fajna babka, ale ciacho” autorstwa Moniki Mrozowskiej – Szaciłło i Macieja Szaciłło.

www.wellness.fit.pl