Gdy brakuje potasu, należy koniecznie zmienić dietę  i wprowadzić do niej  produkty bogate w ten niezbędny minerał. W uzupełnianiu deficytu pomogą między innymi sezonowe warzywa i cytrusy  
fit.pl
2010-08-27 00:00
Udostępnij
Gdzie szukać potasu?
Dorosła osoba potrzebuje codziennie 3000 mg potasu. Nie wszyscy jednak  dbają o to, by sprostać temu zapotrzebowaniu i bardziej skupiają się na magnezie, żelazie czy wapniu, zapominając, że potas jest równie ważny i potrzebny jak inne minerały. Nie może go zabraknąć w żadnej diecie, zwłaszcza tych, którzy walczą z nadliczbowymi kilogramami, ponieważ odpowiada za wiele życiowych funkcji. Potas potrzebny jest do prawidłowej przemiany materii i pobudzania produkcji insuliny, odpowiada za regulowanie ilości wody w organizmie oraz kontroluje prace nerek i ciśnienie krwi.

Najlepszym źródłem potasu są:

-    warzywa (pomidory, dynia, cukinia, kabaczki, bakłażanziemniaki, seler)
-    owoce (awokado, banany, kiwi, grejpfruty, pomarańcze)
-    suszone owoce (śliwki, morele, figi,  daktyle, rodzynki)
-    rośliny strączkowe (fasola)
-    kasza, otręby, pieczywo pełnoziarnistepomidor tekst
-    ryby
-    mięso

Sygnały, które mogą świadczyć o niedoborze potasu:

-    nadciśnienie
-    rozdrażnienie
-    kłopoty z koncentracją
-    przewlekłe zmęczenie
-    obrzęki rąk i nóg
-    skurcze łydek

Komu grozi niedobór potasu?

-    osobom odchudzającym się
-    źle odżywiającym  się
-    tym, co naużywają soli
-    aktywnym fizycznie
-    miłośnikom kawy i mocnej herbaty
-    łasuchom słodyczy
-    pacjentom zażywającym leki moczopędne, nasercowe  a także na nadciśnienie

www.fit.pl