Najlepszym źródłem potasu są:
- warzywa (pomidory, dynia, cukinia, kabaczki, bakłażanziemniaki, seler)
- owoce (awokado, banany, kiwi, grejpfruty, pomarańcze)
- suszone owoce (śliwki, morele, figi, daktyle, rodzynki)
- rośliny strączkowe (fasola)
- kasza, otręby, pieczywo pełnoziarniste

- ryby
- mięso
Sygnały, które mogą świadczyć o niedoborze potasu:
- nadciśnienie
- rozdrażnienie
- kłopoty z koncentracją
- przewlekłe zmęczenie
- obrzęki rąk i nóg
- skurcze łydek
Komu grozi niedobór potasu?
- osobom odchudzającym się
- źle odżywiającym się
- tym, co naużywają soli
- aktywnym fizycznie
- miłośnikom kawy i mocnej herbaty
- łasuchom słodyczy
- pacjentom zażywającym leki moczopędne, nasercowe a także na nadciśnienie
www.fit.pl