Nie od dziś specjaliści od żywienia toczą spór o jajka. Jedni twierdza, że są zdrowe a inni z kolei, że nie. W ostatnich badaniach dowiedziono, iż zjadanie nawet pięciu jaj tygodniowo nie szkodzi (oczywiście jeżeli będą gotowane, a nie smażone)
Pod kruchą skorupką kryją się cenne dla organizmu łatwo przyswajalne białka, tłuszcze oraz rozpuszczalne w nich witaminy, ponadto duża ilość minerałów. Jajka są ciągle udoskonalane. Jak to możliwe? Otóż pasza dla kur jest dostępna w wersji podstawowej jak i wzbogaconej. Ulepszona zawiera algi, które powodują, że w jajkach o nazwie DHA Gold Omega 3 jest sześciokrotnie więcej witaminy E i ośmiokrotnie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych DHA Omega 3. Tak zmodyfikowane jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu lecz go obniżają, w dodatku zmniejszaja ciśnienie tetniczę, działają przeciw miażdżycowo oraz uodparniają organizm. Sześć sztuk skorupkowego skarbu kosztuje około 4zł.