Grillowane jajka są bardzo popularnym daniem street food w Wietnamie, zwłaszcza wśród młodych ludzi. Przygotowuje się je poprzez umieszczenie ceramicznych miseczek na ruszcie i dodanie do nich wieprzowiny, masła, kukurydzy, szalotki i sera.
A co z jajkiem na twardo na grillu?
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy również w Polsce przyrządzali jajka na grillu, nawet na śniadanie. Wystarczy, że nakłuwamy umyte jajko (podobnie jak przy robieniu wydmuszek) i kładziemy je na skraju rusztu, aby zapobiec pękaniu. Czas grillowania zależy od wielkości grilla, ilości żaru oraz efektu końcowego, który chcemy osiągnąć. Jeśli chodzi o jajka na twardo, musimy poczekać 10-15 minut. Warto jednak pamiętać, aby kilkukrotnie je obracać podczas pieczenia. Jeśli preferujemy jajka na miękko, wystarczy trzymać je na grillu krócej, około 6 minut.
Chleb w jajku prosto z rusztu
Śniadaniowym daniem, które możemy przygotować na grillu, jest również chleb w jajku. To pożywny posiłek, który dodatkowo pozwoli nam wykorzystać czerstwe pieczywo.
"Wystarczy dwa jajka rozmieszać z dwoma łyżkami śmietany i doprawić solą oraz pieprzem" - podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. "Zamaczamy w tej mieszance chleb i czekając, aż dobrze nasiąknie, smarujemy ruszt masłem klarowanym. Grillujemy do zarumienienia i podajemy posypane szczypiorkiem".
Z papryką w roli głównej
Pysznym daniem grillowym z długą tradycją są faszerowane papryki wypełnione mięsnym nadzieniem, podawane z jajkiem. Ważne jest, aby wybierać papryki o kształcie zbliżonym do kwadratowego, co ułatwi ich ustawienie na grillu.
Składniki:
6 papryk
7 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
½ kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki oregano
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki zielonych oliwek
sól, pieprz
masło
Przekrajamy papryki centymetr poniżej ogonka, wydrążamy nasiona, uzyskując warzywną miseczkę. Mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, oliwkami, przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią przygotowane papryki, tak aby pozostawić miejsce na wbicie jaj. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zdejmujemy paprykowe miseczki i ostrożnie do każdej z nich wbijamy po jednym jajku (jak na jajko sadzone). Posypujemy solą i pieprzem oraz posypujemy wiórkami masła. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez kolejne ok. 15 minut.
Ziemniaki i jajka w grillowej odsłonie
Do przygotowywania grillowanych dań z jajkami bardzo przydaje się folia aluminiowa. Pomaga przyrządzić danie, a jednocześnie mamy odmierzoną porcję, którą od razu można przełożyć na talerz naszego gościa. Smakowitą propozycją na grill wykorzystującą folię aluminiową są ziemniaki i jajka z curry.
Składniki (na jedną porcję):
3 ziemniaki
1 jajko
oliwa
curry
Przygotowanie rozpoczynamy od pokrojenia ziemniaków w plastry, które następnie mieszamy z oliwą i curry. Do każdej „paczki” wkładamy około 3 ziemniaki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 25-30 minut. Następnie otwieramy każdą porcję i wbijamy tam jajko. Ponownie kładziemy na ruszt i pieczemy jeszcze 10 minut.