Letnie gorące dni sprawiają, że nie mamy ochoty na ciężkostrawne posiłki. Dlatego często zadowalamy się nie zawsze zdrową przekąską. Radzimy jak podczas upalnych dni pozostać w formie, dostarczając jednocześnie organizmowi niezbędnej porcji energii
fit.pl
2010-05-26 00:00
Udostępnij
Jedz zdrowo i zachowaj formę latem
 

soja zajPodczas lata nie musimy rezygnować ze śniadania. Nawet jeśli rano nie mamy ochoty na ciepły posiłek czy tradycyjne kanapki, możemy szybko i łatwo przygotować ich smaczną alternatywę. Już jedna szklanka pożywnego, owocowego smoothie z napoju sojowego z wapniem z dodatkiem płatków owsianych dostarczy organizmowi niezbędnej porcji białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, a jednocześnie pozwoli czuć się lekko i zdrowo.

Dobre śniadanie to dopiero początek

Wystarczy wprowadzić 5 małych zmian w naszym stylu życia, aby podczas lata zachować dobrą formę, na którą tak ciężko pracowaliśmy w trakcie zimowych i wiosennych miesięcy:
  1. Planuj zbilansowane posiłki z wyprzedzeniem

Planując z wyprzedzeniem nasze posiłki, możemy odpowiednio dobrać najbardziej wartościowe i zbilansowane składniki. Dzięki temu, w ciągu dnia nie będą nas kusić wysokokaloryczne, tłuste i słodkie przekąski. Zamiast tego, będziemy mieć czas, aby w spokoju cieszyć się smakiem ulubionych potraw.
  1. Uzupełniaj posiłki w węglowodany

Zbilansowana dieta dostarcza naszemu organizmowi więcej energii. Podstawą dobrze skomponowanych posiłków jest włączenie do nich węglowodanów zawartych m.in. w chlebie, płatkach śniadaniowych, ryżu, makaronach czy ziemniakach. Spośród dostępnych opcji, starajmy się wybierać te bogate w błonnik, na przykład pełnoziarnisty chleb i płatki śniadaniowe.
  1. Spożywaj więcej owoców i warzyw

Owoce i warzywa mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i kalorii, co sprawia, że są doskonałym wyborem, jeśli zależy nam na utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Spożywając je regularnie, dostarczamy sobie bogactwa witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych dla zdrowia organizmu. Szczególnie latem, kiedy owoce i warzywa są dostępne, starajmy się je włączać do każdego posiłku.
  1. Ograniczaj produkty bogate w tłuszcze, szczególnie te nasyconesoja tekst

Niektóre tłuszcze są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak gdy spożywamy ich za dużo, przybieramy na wadze, a we krwi wzrasta poziom cholesterolu. Aby obniżyć poziom nasyconych tłuszczów w organizmie, wystarczy:

- spożywać mniej tłustych produktów, takich jak masło, ser, przetworzone mięso, słodycze,

- wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. oliwę, olej słonecznikowy, produkty sojowe,

- zawsze czytać etykiety opakowań z informacjami odżywczymi i wybierać te produkty, które mają mniej niż 3g tłuszczu na 100g.
  1. Wybieraj mniejsze porcje

Zmniejszenie ilości spożywanych posiłków to prosty sposób, aby zredukować ilość spożywanych kalorii.

Stosując się do powyższych rad, pamiętajmy także o spożywaniu znacznych ilości płynów - przynajmniej 8 szklanek w ciągu dnia. Nie tylko wpływa to pozytywnie na nasz organizm, ale również zapobiega napadom głodu. Nie zapominajmy również o regularnej aktywności fizycznej – już wchodzenie po schodach, wieczorny spacer czy wysiłek fizyczny podczas domowych porządków wpłyną korzystanie na nasze zdrowie.