Podczas lata nie musimy rezygnować ze śniadania. Nawet jeśli rano nie mamy ochoty na ciepły posiłek czy tradycyjne kanapki, możemy szybko i łatwo przygotować ich smaczną alternatywę. Już jedna szklanka pożywnego, owocowego smoothie z napoju sojowego z wapniem z dodatkiem płatków owsianych dostarczy organizmowi niezbędnej porcji białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, a jednocześnie pozwoli czuć się lekko i zdrowo.
Dobre śniadanie to dopiero początek
Wystarczy wprowadzić 5 małych zmian w naszym stylu życia, aby podczas lata zachować dobrą formę, na którą tak ciężko pracowaliśmy w trakcie zimowych i wiosennych miesięcy:
- Planuj zbilansowane posiłki z wyprzedzeniem
Planując z wyprzedzeniem nasze posiłki, możemy odpowiednio dobrać najbardziej wartościowe i zbilansowane składniki. Dzięki temu, w ciągu dnia nie będą nas kusić wysokokaloryczne, tłuste i słodkie przekąski. Zamiast tego, będziemy mieć czas, aby w spokoju cieszyć się smakiem ulubionych potraw.
- Uzupełniaj posiłki w węglowodany
Zbilansowana dieta dostarcza naszemu organizmowi więcej energii. Podstawą dobrze skomponowanych posiłków jest włączenie do nich węglowodanów zawartych m.in. w chlebie, płatkach śniadaniowych, ryżu, makaronach czy ziemniakach. Spośród dostępnych opcji, starajmy się wybierać te bogate w błonnik, na przykład pełnoziarnisty chleb i płatki śniadaniowe.
- Spożywaj więcej owoców i warzyw
Owoce i warzywa mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i kalorii, co sprawia, że są doskonałym wyborem, jeśli zależy nam na utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Spożywając je regularnie, dostarczamy sobie bogactwa witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych dla zdrowia organizmu. Szczególnie latem, kiedy owoce i warzywa są dostępne, starajmy się je włączać do każdego posiłku.
- Ograniczaj produkty bogate w tłuszcze, szczególnie te nasycone
Niektóre tłuszcze są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak gdy spożywamy ich za dużo, przybieramy na wadze, a we krwi wzrasta poziom cholesterolu. Aby obniżyć poziom nasyconych tłuszczów w organizmie, wystarczy:
- spożywać mniej tłustych produktów, takich jak masło, ser, przetworzone mięso, słodycze,
- wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. oliwę, olej słonecznikowy, produkty sojowe,
- zawsze czytać etykiety opakowań z informacjami odżywczymi i wybierać te produkty, które mają mniej niż 3g tłuszczu na 100g.
- Wybieraj mniejsze porcje
Zmniejszenie ilości spożywanych posiłków to prosty sposób, aby zredukować ilość spożywanych kalorii.
Stosując się do powyższych rad, pamiętajmy także o spożywaniu znacznych ilości płynów - przynajmniej 8 szklanek w ciągu dnia. Nie tylko wpływa to pozytywnie na nasz organizm, ale również zapobiega napadom głodu. Nie zapominajmy również o regularnej aktywności fizycznej – już wchodzenie po schodach, wieczorny spacer czy wysiłek fizyczny podczas domowych porządków wpłyną korzystanie na nasze zdrowie.