Wiek to główna przyczyna pogarszającego się słuchu, ale sprawność funkcjonowania ucha może wynikać z braku witaminy B9 czyli kwasu foliowego. Seniorzy, którzy nie wzbraniali się przed jedzeniem zielonych warzyw, nie powinni mieć kłopotów z tą starczą przypadłością.
Niedobór witaminy B9 może być spowodowany przez nadużywanie alkoholu, palenie, picie kawy i stres. Środki antykoncepcyjne także obniżają jej poziom w organizmie.
Bogatym źródłem cennego dla słuchu kwasu foliowego są warzywa zielone: sałata, szpinak, brokuły i kapusta. Znajdziesz ją też w pomidorach i warzywach strączkowych. Dieta bogata w wątróbkę i inne podroby także dostarcza kwasu foliowego. Kwas foliowy jest niezbędny w diecie ciężarnych kobiet. Zażywają go także panie, które próbują powiększyć rodzinę. Witamina B9 chroni płód przed wadami rozwojowymi układu nerwowego.
Warto zadbać o prawidłowy poziom witaminy B9, ponieważ chroni ona przed nowotworami i anemią.
www.wellness.fit.pl