
Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd ściśle wegetariańska dieta sprzyja niedoborowi żelaza. Dlaczego tak się dzieje? W produktach pochodzenia zwierzęcego jest żelazo dwuwartościowe, a w produktach roślinnych zawarte jest żelazo trójwartościowe.
Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze można ogólnie podzielić na:
- produkty o niskiej zawartości żelaza np. mleko, ziemniaki, owoce,
- produkty o średniej zawartości żelaza np. drób, mięso, kasze, warzywa,
- produkty o wysokiej zawartości żelaza np. podroby, warzywa strączkowe.
Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm.
Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.
Wchłanianie żelaza poprawia kwas askorbinowy. Dzięki czemu chroni przed niedokrwistością. Kwas askorbinowy, czyli witaminę C znajdziesz w owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki, szczypiorku, sałacie. Warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C najlepiej łączyć z produktami pochodzenia zwierzęcego, które mają dużą zawartość żelaza.
[-------]
By organizm mógł produkować zdrowe czerwone krwinki niezbędne są witaminy B6 i B12. Jeżeli występuje ich niedobór w organizmie, powstają erytrocyty zbyt kruche, by mogły prawidłowo pełnić

Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, niezbędna jest witamina E, która chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Witaminę E znajdziemy w kiełkach pszenicy, olejach, orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika, warzywach o zielonych liściach, razowym pieczywie i makaronach, nieoczyszczonych kaszach.
Z kolei niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej, która charakteryzuje się zmienionym obrazem krwinek czerwonych na skutek zaburzenia ich rozwoju w szpiku kostnym. Bogactwo kwasu foliowego.
W tworzeniu czerwonych krwinek uczestniczą miedź, cynk, kobalt. Niedobór miedzi powoduje utrudnienia w transporcie żelaza. Miedź znajdziemy w owocach morza, warzywach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, grochu, czosnku, pomidorach, awokado.
Ważne, by dieta przeciw anemii nie obfitowała w wyroby cukiernicze, słodycze, białe pieczywo, cukier. Są one jedynie źródłem pustych kalorii i zabierają witaminy z grupy B, niezbędne do wchłaniania żelaza z pożywienia.
www.dieta.fit.pl