Apatia, senność, blada cera, brak koncentracji – to mogą być pierwsze oznaki anemii. Jaką dietę możesz zastosować, by zachować dobrą formę?
fit.pl
2010-11-24 00:00
Udostępnij
Uchroń się przed anemią
Bardzo ważnym elementem diety jest żelazo, składnik hemoglobiny, odpowiadającej za dotlenienie organizmu. Od ilości żelaza we krwi zależy poziom czerwonych krwinek, a co za tym idzie prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna, odporność. Żelazo dodaje energii i poprawia koncentrację, myślenie. Żelazo możesz znaleźć w czerwonym mięsie, wątróbce, warzywach strączkowych, brokułach, szpinaku. Dzienna dawka wynosi 16–19 mg dla kobiet, 15 mg dla mężczyzn.

anemia dieta2

Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się dużo gorzej niż z produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd ściśle wegetariańska dieta sprzyja niedoborowi żelaza. Dlaczego tak się dzieje? W produktach pochodzenia zwierzęcego jest żelazo dwuwartościowe, a w produktach roślinnych zawarte jest żelazo trójwartościowe.

Ze względu na zawartość żelaza artykuły spożywcze można ogólnie podzielić na:
  • produkty o niskiej zawartości żelaza np. mleko, ziemniaki, owoce,
  • produkty o średniej zawartości żelaza np. drób, mięso, kasze, warzywa,
  • produkty o wysokiej zawartości żelaza np. podroby, warzywa strączkowe.

Należy jeść więcej chudego mięsa, wątroby, chudych gatunków wędlin. Jest to źródło żelaza dobrze przyswajanego przez organizm.

Należy ograniczyć picie kawy i herbaty w czasie posiłków. Zawierają one związki hamujące wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Można je pić w czasie między posiłkami.

Wchłanianie żelaza poprawia kwas askorbinowy. Dzięki czemu chroni przed niedokrwistością. Kwas askorbinowy, czyli witaminę C znajdziesz w owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, natce pietruszki, szczypiorku, sałacie. Warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witaminy C najlepiej łączyć z produktami pochodzenia zwierzęcego, które mają dużą zawartość żelaza.

[-------]

By organizm mógł produkować zdrowe czerwone krwinki niezbędne są witaminy B6 i B12. Jeżeli występuje ich niedobór w organizmie, powstają erytrocyty zbyt kruche, by mogły prawidłowo pełnić anemia dietaswoją funkcję w organizmie. Wówczas rozwija się niedokrwistość. Witaminę B6 i B12 znajdziecie w mięsie, wątróbce, rybach, serach żółtych, produktach pełnoziarnistych, kaszach, orzechach, płatkach śniadaniowych, rybach (głównie sardynkach), drożdżach, awokado, ziemniakach, bananach.

Aby procesy krwiotwórcze przebiegały prawidłowo, niezbędna jest witamina E, która chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Witaminę E znajdziemy w kiełkach pszenicy, olejach, orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika, warzywach o zielonych liściach, razowym pieczywie i makaronach, nieoczyszczonych kaszach.

Z kolei niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej, która charakteryzuje się zmienionym obrazem krwinek czerwonych na skutek zaburzenia ich rozwoju w szpiku kostnym. Bogactwo kwasu foliowego.

W tworzeniu czerwonych krwinek uczestniczą miedź, cynk, kobalt. Niedobór miedzi powoduje utrudnienia w transporcie żelaza. Miedź znajdziemy w owocach morza, warzywach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, grochu, czosnku, pomidorach, awokado.

Ważne, by dieta przeciw anemii nie obfitowała w wyroby cukiernicze, słodycze, białe pieczywo, cukier. Są one jedynie źródłem pustych kalorii i zabierają witaminy z grupy B, niezbędne do wchłaniania żelaza z pożywienia.

www.dieta.fit.pl