Jak się okazuje powszechnie dodawane do żywności substancje słodzące mają bardzo niekorzystny wpływ na nasz organizm. Dobrze wiedzieć o tym zwłaszcza, jeżeli nie żałujemy sobie (i dzieciom) słodzonych, przetworzonych produktów.
5 najpopularniejszych dodatków do żywności cz. I
Oto kolejne 5 niebezpiecznych dodatków do żywności, których powinniśmy unikać:
1. Sacharyna
I jej sole: sodowa, potasowa, wapniowa (E954). Swego czasu jej stosowanie było wiązane ze zwiększoną częstotliwością występowania raka pęcherza moczowego u szczurów i nawet została zakazana w stosowaniu w niektórych krajach. Dalsze badania ponoć nie potwierdziły jej szkodliwego działania w zakresie rozwoju nowotworów, jednak nie wszyscy eksperci się z tym zgadzają. Ta substancja słodzona często spotykana w dietetycznych napojach bezalkoholowych oraz w niektórych preparatach farmaceutycznych może wywoływać pokrzywkę, świąd, egzemę, mdłości, biegunkę, bóle głowy. Lepiej zatem unikać spożywania produktów z symbolem E954.
2. Acesulfam K
To substancja słodząca i wzmaczniacz smaku i zapachu. Występuje pod symbolem E950 i jest naprawdę powszechnie stosowany zwłaszcza w produktach, w których umieszczenie napisu „Sugar free” gwarantuje większą sprzedaż – czyli niemal wszelkie niskokaloryczne produkty spożywcze, w tym guma do żucia. Acesulfam znajduje się także w produktach do higieny jamy ustnej. Co może powodować? Nadpobudliwość, bóle głowy, odnotowano także przypadku chorób układu oddechowego i nowotwory u zwierząt. Ograniczajmy jego spożycie tak bardzo, jak to tylko możliwe.
3. Aspartam
czyli E951, to także substancja słodząca i wzmacniacz smaku i zapachu. Sporo osób już wie o jego szkodliwym działaniu na organizm, jednak nadal producenci żywności umieszczają go w niskokalorycznych produktach spożywczych, gumie do żucia, napojach dietetycznych, kawie rozpuszczalnej.. Jeżeli gdziekolwiek widzimy napis „bez cukru”, a produkt czy napój jest słodki – możemy być przekonani o tym, iż zawiera aspartam. Ten stosowany nawet w lekach (szczególnie dla dzieci!) dodatek powoduje bóle głowy, depresję, zmęczenie, nadpobudliwość, agresję, migrenę, zawroty głowy... lista jest naprawdę długa. Absolutnie nie powinny go spożywać kobiety w ciąży!
4. Mannitol
Ma symbol E421 i także jest substancją słodzącą. Stosowany w produktach spożywczych, gumie do żucia, słodyczach, dżemach, galaretkach. Może powodować nadpobudliwość, biegunkę, mdłości, wymioty, pokrzywkę. Szczególnie niezalecany dzieciom i diabetykom. Nie pomylmy go z maltitolem – także substancją słodzącą, która w małych dawkach jest uznawana za nieszkodliwą (symbol E965).
5. Kwas cyklaminowy
oraz jego sole: sodowa i wapniowa – to substancja słodząca i wzmacniacz smaku i zapachu o symbolu E952. Znajdziemy ją w owocach konserwowych sztucznie słodzonych, napojach bezalkoholowych oraz produktac niskokalorycznych. Wpływ na organizm? Migreny, schorzenia skóry, pokrzywka, świąd, negatywny wpływ na układ rozrodczy, wątrobę, trzustkę....
Warto spisać sobie symbole i nazwy szkodliwych substancji na małej karteczce i mieć je ze sobą podczas zakupów. Dzięki temu nauczymy się eliminować z diety szkodliwe produkty, które fatalnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl