Chłodnik
Składniki:
- 1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
- 6 rzodkiewek
- 1 ogórek
- 2 buraki
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz.
Przyrządzanie: Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki.
Ryba z warzywami
Składniki:
- 2 marchewki
- filet z ryby np. panga
- 1/2 kalafiora
- 1 brokuł
- mieszanka świeżych ziół (pietruszka, koper, bazylia)- ok. 1 łyżki
- 1 łyżeczka vegety
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przyrządzanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, kalafior i brokuły podzielić na małe różyczki, filet z ryby skropić cytryną. Przygotować naczynie do gotowania na parze, w dolnej części ryba posypana 1/2 łyżeczki vegety, marchew, kalafior i brokuły w górnej części naczynia. Całość gotować 20 min. Podawać na dużym talerzu posypanym ziołami i resztką vegety, całość polać oliwą z oliwek.
[-------]
Sałatka pomidorowa
Składniki:
- 3 pomidory
- papryka czerwona
- pół długiego ogórka zielonego
- ogórki konserwowe
- 4 liście sałaty lodowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku pomidorowego
- sól, pieprz, papryka
Przygotowanie: Wymieszaj oliwę z sokiem pomidorowym, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Pomidory i paprykę przekrój w grubą kostkę, a ogórka zielonego w półksiężyce. Dodaj sos i ewentualnie dopraw wszystko do smaku.
Klopsiki cielęce
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanej cielęciny
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól
Przyrządzanie: Ugotowaną cielęcinę zmielić, wymieszać z jednym jajkiem, dodać natkę lub koperek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Białko drugiego jajka ubić, żółtko rozetrzeć z masłem i wymieszać z cielęciną, dodać odciśniętą bułkę, doprawić solą. Zagotować bulion. Do masy mięsnej dodać ubite na sztywno białko, lekko wymieszać, kształtować małe klopsiki, ostrożnie wkładać do wrzącego bulionu, gotować 5 minut na małym ogniu.
www.wellness.fit.pl