Jak łatwo teraz zmarznąć, a tym samym złapać infekcję! Uwaga, zaczyna się sezon kataru, gorączki, bólu gardła i głowy! Sezonowych przeziębień można uniknąć, stosując skuteczne sposoby na wzmocnienie odporności. Hartować organizmu można na wiele sposobów. Zdrowie twojej rodziny zagwarantuje m.in. spacer, ubranie na cebulkę czy odpowiednia dieta!
1. regularne spacery, nawet mimo niepogody – aktywność fizyczna na świeżym powietrzy sprzyja zdrowiu; dotleniony organizm jest odporniejszy na infekcje; spacer z elementami gimnastyki poprawia kondycję i samopoczucie.
2. „na cebulkę” – przy tak zmiennej pogodzie jaką funduje nam tegoroczna jesień warto przemyśleć swoją garderobę; ubierając się na cebulkę czyli warstwowo unikniemy np. przepocenia; gdy zrobić się ciepło szybko można zdjąć bluzę i zostać w samej podkoszulce i kurtce.
3. rozbieraj się, gdy wchodzisz do budynku – w biurach, urzędach i supermarketach jest bardzo ciepło, nawet jeśli wpadasz tam na chwilę warto zdjąć wierzchnie ubranie, a już na pewno czapkę rękawiczki i szalik; gdy wyjdziemy z budynku spoceni, może nas zawiać!
4. unikaj dużych skupisk ludzi – nie zabieraj dzieci w miejsca gdzie jest tłum; do kościoła czy centrach handlowych przychodzą chorzy ludzie; łatwo od nich złapać infekcję.
5. unikaj kontaktu z chorymi – autobus do idealne miejsce na rozprzestrzenianie się wirusów - nie brakuje w nich smarkających pasażerów, którzy nie zasłaniają buzi przy kichaniu; w okresie wzmożonych zachorowań ogranicz wylewne przywitania, nawet podawanie ręki.
6. dbaj o higienę – często myj ręce; zwłaszcza po przyjściu do domu; na autobusowych poręczach znajduje się mnóstwo bakterii, które zostawili chorzy podróżni.
7. świeże powietrze – wietrz mieszkanie kilka razy dziennie, zwłaszcza salon i sypialnię; bakterie nie lubią świeżego powietrza - zimne je zabija.
8. naturalne antybiotyki – czosnek, miód, cytryna i tran czy natka pietruszki – wylizaniu się z przeziębienia
9. gotuj mądrze – dzięki przygotowywaniu posiłków na parze i blanszowaniu warzyw, a nie rozgotowywanie ich we wrzątku nie dochodzi do ubytków znajdujących się w nich cennych witamin i minerałów.
10. dieta – także odpowiednim jedzeniem możesz wzmacniać swój organizm, jesienno-zimowe menu powinno zawierać dużo witaminy C, cynku, żelaza, wapnia i kwasów omega 3; znajdziesz je w rybach, owocach morze, zielonych warzywach, strączkowych i bakaliach oraz nabiale i jajkach.
www.fit.pl