
1. regularne spacery, nawet mimo niepogody – aktywność fizyczna na świeżym powietrzy sprzyja zdrowiu; dotleniony organizm jest odporniejszy na infekcje; spacer z elementami gimnastyki poprawia kondycję i samopoczucie.
2. „na cebulkę” – przy tak zmiennej pogodzie jaką funduje nam tegoroczna jesień warto przemyśleć swoją garderobę; ubierając się na cebulkę czyli warstwowo unikniemy np. przepocenia; gdy zrobić się ciepło szybko można zdjąć bluzę i zostać w samej podkoszulce i kurtce.
3. rozbieraj się, gdy wchodzisz do budynku – w biurach, urzędach i supermarketach jest bardzo ciepło, nawet jeśli wpadasz tam na chwilę warto zdjąć wierzchnie ubranie, a już na pewno czapkę rękawiczki i szalik; gdy wyjdziemy z budynku spoceni, może nas zawiać!
4. unikaj dużych skupisk ludzi – nie zabieraj dzieci w miejsca gdzie jest tłum; do kościoła czy centrach handlowych przychodzą chorzy ludzie; łatwo od nich złapać infekcję.
5. unikaj kontaktu z chorymi – autobus do idealne miejsce na rozprzestrzenianie się wirusów - nie brakuje w nich smarkających pasażerów, którzy nie zasłaniają buzi przy kichaniu; w okresie wzmożonych zachorowań ogranicz wylewne przywitania, nawet podawanie ręki.
6. dbaj o higienę – często myj ręce; zwłaszcza po przyjściu do domu; na autobusowych poręczach znajduje się mnóstwo bakterii, które zostawili chorzy podróżni.
7. świeże powietrze – wietrz mieszkanie kilka razy dziennie, zwłaszcza salon i sypialnię; bakterie nie lubią świeżego powietrza - zimne je zabija.
8. naturalne antybiotyki – czosnek, miód, cytryna i tran czy natka pietruszki – wylizaniu się z przeziębienia
9. gotuj mądrze – dzięki przygotowywaniu posiłków na parze i blanszowaniu warzyw, a nie rozgotowywanie ich we wrzątku nie dochodzi do ubytków znajdujących się w nich cennych witamin i minerałów.
10. dieta – także odpowiednim jedzeniem możesz wzmacniać swój organizm, jesienno-zimowe menu powinno zawierać dużo witaminy C, cynku, żelaza, wapnia i kwasów omega 3; znajdziesz je w rybach, owocach morze, zielonych warzywach, strączkowych i bakaliach oraz nabiale i jajkach.
www.fit.pl