Lukrowane pączki i faworki z cukrem pudrem w Tłusty Czwartek mogą przyprawić o zawrót głowy, ale warto pamiętać, że kupione w sklepach łakocie często są pełne tłuszczów trans, spulchniaczy i konserwantów. Brak im składników odżywczych, za to są źródłem kilkuset pustych kalorii.
Jeżeli bliski jest nam zdrowy styl życia i sięgamy po naturalne produkty, w ten szczególny dzień wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości. Pyszne łakocie bez trudu można przygotować samodzielnie, mając gwarancję wyjątkowego smaku i jakości. Serowe pączki z Rodzynkami sułtankami i Żurawiną suszoną Siesta mogą skraść serca także miłośników tradycyjnych słodkości.
Tłusty Czwartek w lekkiej odsłonie? Będzie pysznie!
Pączki serowe z bakaliami - składniki:
- 0,5 kg zmielonego sera
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki jaglanej
- 2 łyżki miodu
- Rodzynki sułtanki Siesta
- Żurawina suszona Siesta
- 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita
- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
- Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita
- Szczypta soli
- Olej kokosowy do smażenia
Pączki serowe z bakaliami - przygotowanie:
Do dużej miski przełóż ser i dodaj do niego miód, szczyptę soli, Cukier wanilinowy, Cynamon mielony i Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do składników przesianą mąkę. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wsyp Rodzynki sułtanki Siesta i Żurawinę suszoną Siesta. Delikatnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki i przekładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.