Zbliża się święto wszystkich łasuchów, miłośników słodkości i kulinarnych uniesień. Tłusty Czwartek to raj dla fanów pączków i faworków, a dla osób dbających o szczupłą sylwetkę i życie fit – prawdziwe wyzwanie. Jak oprzeć się pokusom, które tego dnia pojawiają się na każdym kroku? Teraz już nie trzeba się nad tym zastanawiać. Wystarczy przygotować w domu szybką, zdrową i przepyszną alternatywę – jaglane serowe pączuszki z bakaliami
2024-02-07 13:06
Udostępnij
Tłusty Czwartek lekki jak nigdy!

Lukrowane pączki i faworki z cukrem pudrem w Tłusty Czwartek mogą przyprawić o zawrót głowy, ale warto pamiętać, że kupione w sklepach łakocie często są pełne tłuszczów trans, spulchniaczy i konserwantów. Brak im składników odżywczych, za to są źródłem kilkuset pustych kalorii.

Jeżeli bliski jest nam zdrowy styl życia i sięgamy po naturalne produkty, w ten szczególny dzień wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości. Pyszne łakocie bez trudu można przygotować samodzielnie, mając gwarancję wyjątkowego smaku i jakości. Serowe pączki z Rodzynkami sułtankami i Żurawiną suszoną Siesta mogą skraść serca także miłośników tradycyjnych słodkości.

Tłusty Czwartek w lekkiej odsłonie? Będzie pysznie!

 

Pączki serowe z bakaliami - składniki:

- 0,5 kg zmielonego sera

- 3 jajka

- 2,5 szklanki mąki jaglanej

- 2 łyżki miodu

- Rodzynki sułtanki Siesta

- Żurawina suszona Siesta

- 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Appetita

- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita

- Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita

- Szczypta soli

- Olej kokosowy do smażenia

 

Pączki serowe z bakaliami - przygotowanie:

 

Do dużej miski przełóż ser i dodaj do niego miód, szczyptę soli, Cukier wanilinowy, Cynamon mielony i Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita. Wymieszaj. Stale mieszając, dodawaj pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do składników przesianą mąkę. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wsyp Rodzynki sułtanki Siesta i Żurawinę suszoną Siesta. Delikatnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki i przekładaj je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.