Problem otyłości
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, otyłość, uznawana za przewlekłą chorobę, dotyka już ponad 20% populacji globalnie. W Polsce, gdzie blisko 60% ludzi boryka się z nadwagą, a liczba dzieci z otyłością stale rośnie, nadmierne obżarstwo w okresie świątecznym staje się istotnym wyzwaniem, które warto podjąć. Tłuste potrawy, często obecne na naszych wielkanocnych stołach, są jednym z głównych czynników sprzyjających rozwojowi otyłości. Dane Głównego Urzędu Statystycznego i Narodowego Funduszu Zdrowia wskazują, że aż 50% Polaków powyżej 15. roku życia ma nieprawidłową wartość wskaźnika BMI, co bezpośrednio związane jest z nadmiernym spożyciem kalorii. Otyłość dotyka nie tylko problemu wagi, ale także zdrowia psychicznego i fizycznego społeczeństwa. Statystyki wskazują obecnie na problem nadwagi u 62% mężczyzn i 46% kobiet w Polsce, a prognozy na przyszłość są jeszcze bardziej niepokojące.
Jak uniknąć przejedzenia?
Jak zatem przygotować się do wielkanocnego śniadania? Po pierwsze, kluczowa jest świadomość. Zanim zasiądziemy do świątecznego stołu, warto zastanowić się nad ilością jedzenia, które zamierzamy spożyć, oraz nad swoimi fizycznymi odczuciami głodu. Często pokusa sięgnięcia po kolejną porcję potrawy wynika nie z rzeczywistego głodu, lecz z chęci skosztowania kolejnych smakołyków. Świadomość tego mechanizmu może pomóc nam w kontrolowaniu ilości spożywanego jedzenia – podkreśla Anastasiia Danhulzhi, dyrektorka ds. rozwoju w 4DCenter.
Na wielkanocnym stole często znajduje się wiele potraw o wysokiej kaloryczności, jednak warto poszukać zdrowszych alternatyw. Zamiast ciężkich dań mięsnych, warto sięgnąć po lekkie sałatki z warzyw, które dodadzą świeżości i nie obciążą zbytnio żołądka. Nie zapomnijmy również o wodzie. Picie wody przed posiłkiem może pomóc zredukować uczucie głodu i zapobiec nadmiernemu objadaniu się. Dodatkowo, unikajmy napojów słodzonych, które tylko dodają dodatkowych kalorii.
Podczas jedzenia skupmy się na każdym kęsie i delektujmy się smakiem potraw. Wolniejsze tempo jedzenia może pomóc w zaspokojeniu głodu, co z kolei skutecznie ograniczy ilość spożywanych kalorii. Po obfitym posiłku warto wybrać się na spacer. Ruch pomoże przyspieszyć trawienie, spalić nadmiar kalorii, a także pozwoli nam odprężyć się i cieszyć świątecznymi chwilami na świeżym powietrzu.
Po okresie świątecznym warto przeanalizować nasze nawyki żywieniowe i wyciągnąć wnioski na przyszłość, kierując się zdrowym stylem życia. Choć święta to czas, gdy pozwalamy sobie na trochę więcej niż zwykle, to jednak świadomość odpowiednich wyborów żywieniowych jest kluczowa dla naszego zdrowia w przyszłości. Refleksja nad tymi wyborami może być pierwszym krokiem ku pozytywnym zmianom – dodaje Anastasiia Danhulzhi.