Czerwony miąższ – źródło witalności
Pomidor – najbardziej znane i lubiane warzywo, to nie tylko doskonałe, zdrowe warzywo, które wzbogaca kuchnię w sezonie letnim i jesiennym swoim delikatnym miąższem, ale także pomaga chronić ochraniam przed skórkami starzenia dzięki likopenowi, czyli składnikowi, nadającemu barwę czerwoną pomidora.
Likopen to jeden z wielu silnych antyoksydantów, neutralizuje wolne rodniki oraz uczestniczy w wielu istotnych procesach i przemianach w organizmie człowieka. Pobudza mięśnie do skurczów, pomaga w wydzielaniu hormonów, przyspiesza regenerację tkanek, zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, nowotworów zaćmy czy stanów zapalnych.
Pij i jedz na zdrowie
Znane są szczególnie właściwości antyrakowe soku z pomidorowa oraz dzięki dużej zawartości potasu, także wspierający układ krwionośny oraz organizm kobiety podczas menstruacji, gdy następuje spory ubytek krwi.
Likopen skutecznie przeciwdziała rozwojowi raka prostaty poprzez blokadę sygnałów androgennych oraz działania hormonów.
Co ciekawe likopen, to także składnik, który może chronić nałogowych palaczy przed rozedmą płucną i chorobami płuc.
Najlepszym źródłem likopenu oraz potasu jest sok wyciskany ze świeżych pomidorów lub sporządzany z domowego przecieru. Zupa pomidorowa na bazie świeżych pomidorów to także dobra alternatywa, dla dzieci i seniorów, którym potas jest niezwykle konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
www.zdrowie.fit.pl