Picie jednej szklanki fermentowanej herbaty (czarnej) dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na Parkinsona (PD) o około 71% - wynika z badań, którym poddało się ponad 63 tys. Chińczyków
fit.pl
2008-04-16 00:00
Udostępnij
Zielona kontra czarna herbata
Czarna herbata, napój zawierający kofeinę, wykazuje odmienny związek z ryzykiem zachorowań na Parkinsona, od tego jaki ma nikotyna – mówią autorzy badań.

Co ciekawe, uznawana za zdrowszą od czarnej, zielona herbata nie wykazała w testach powiązania z obniżaniem ryzyka zachorowań na PD, mimo, że wcześniejsze badania zakładały taką możliwość.

Jeśli jesteś amatorem zielonej herbaty nie przejmuje się i dopij do dna swoją filiżankę. Ta bogata w przeciwutleniacze herbata nie raz dowiodła w testach swoje zdrowotne właściwości. Ostatnie z nich wykazały, że przeciwdziała także nowotoworowi piersi, hamując rozwój komórek rakowych, a czasem nawet powodując ich obumarcie.

Takie rezultaty wyjaśniają, dlaczego w krajach azjatyckich, gdzie regularnie pije się zieloną herbatę, ryzyko zachorowań na raka piersi jest mniejsze niż w Europie.

www.fit.pl