Wady żywieniowe Polaków
fit.pl
2010-03-17 00:00
Udostępnij
Wady żywieniowe
Wady żywieniowe można podzielić na pierwotne i wtórne.

Pierwotne:
– nieprawidłowy skład pożywienia,
- zła ilość (niedobór lub nadmiar)
- zła jakość pożywienia
- zaburzony rytm przyjmowania

Wtórne:
– upośledzenie przyjmowania, trawienia, wchłaniania, przyswajania i rozprowadzania składników odżywczych

Do pierwotnych, zewnątrzpochodnych wad zaliczamy:
- uwarunkowania gospodarczo-ekonomiczne
- uwarunkowania kulturowo-religijne
- warunki klimatyczne
- nawyki żywieniowe
- brak wiedzy

Do wtórnych, wewnątrzpochodnych wad zaliczamy:
- trawienne i metaboliczne (niefunkcjonalna postać składnika odżywczego, zaburzenia trwonienia, wchłaniania)
- patologiczne i funkcjonalne (choroby degeneracyjne, zakaźne, toksyczne)

Wadliwość żywienia Polaków najczęściej sprowadza się do:
- dużego spożycia tłuszczu ogółem, utrzymującego się aktualnie na poziomie górnych wartości zapotrzebowania dorosłych mężczyzn, odznaczających się znaczną aktywnością fizyczną
- dużej ilości dostarczanej energii oraz relacji pomiędzy tymi zmiennymi, wskazującej na ponaddopuszczalny udział energii z tłuszczu w ogólnej ilości energii
- przewagi tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, a zbyt małej podaży tłuszczów roślinnych, z czego wynika niezadowalająca struktura kwasów tłuszczowych
- dużego i przekraczającego wartość dopuszczalną spożycia cholesterolu
- małego spożycia węglowodanów, zwłaszcza złożonych, przy relatywnie dużym spożyciu cukru i niezbyt dużym spożyciu błonnika
- niewielkiego spożycia większości składników mineralnych i witamin
- dużego spożycia sodu (głównie w postaci soli kuchennej), które przekracza trzykrotnie przyjęte wartości normatywne

www.fit.pl