Tapas, nazywane wizytówką hiszpańskiej kuchni, to małe porcje przeróżnych dań serwowane w restauracjach i barach. Ich pochodzenie związane jest z dawnym zwyczajem ochrony kieliszka wina przed owadami za pomocą plasterka suchej kiełbasy, stąd też wzięła się nazwa "tapa", oznaczająca "pokrywkę". Z biegiem czasu kiełbasę zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc znane dziś na całym świecie małe przekąski, które są nieodłącznym elementem kultury Hiszpanii.
"Tapas, zwykle podawane z napojami, to pretekst do spędzania czasu z bliskimi, dzielenia się jedzeniem i cieszenia swoim towarzystwem. Sposób ich serwowania, w postaci małych porcji, sprzyja próbowaniu wielu smaków w jednym czasie. Proste, świeże składniki, lokalne receptury i bogactwo małych kanapeczek, warzyw, omletów czy owoców morza doskonale odzwierciedlają różnorodność kuchni hiszpańskiej" - mówi Paweł Perkowski, szef kuchni restauracji Bilbao, serwującej hiszpańską kuchnię.
Przepisy na wybrane tapas:
Gambas con ajo
Hiszpański klasyk, w którym główną rolę grają soczyste krewetki smażone z dużą ilością czosnku. To danie znane z prostoty przygotowania i bogatego smaku, gdzie czosnek i oliwa z oliwek tworzą aromatyczną bazę.
Składniki:
- Ok. 400 g obranych, surowych krewetek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- Cytryna,
- Garść posiekanej, świeżej pietruszki,
- Sól,
- Opcjonalnie: świeża papryczka chili.
Sposób przygotowania:
- Oczyść krewetki, zostawiając ogonki, i osusz je ręcznikiem papierowym.
- Na patelni, na małej ilości oleju, obsmaż krewetki. Gdy będą lekko obsmażone z obu stron, dodaj pokrojone w plasterki czosnek i - jeśli używasz - chili. Smaż do zeszklenia się czosnku, a następnie dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą. Całość podsmażaj przez ok. minutę.
- Zdejmij patelnię z ognia, posyp krewetki świeżo posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż na talerzyk lub do głębokiej miseczki, obficie polewając sosem. Podawaj ze świeżą bagietką.
Smażone papryczki padron
Wyjątkowo prosta i szybka przekąska. Papryczki doskonale smakują samodzielnie, chwytane za ogonki, ale i świetnie komponują się z dobrymi serami, hiszpańskimi oliwkami czy grillowanymi mięsem. Większość z nich jest łagodna, ale niektóre mogą zaskoczyć ostrością!
Składniki:
- 200 g świeżych papryczek padron,
- 2-3 łyżki oliwy,
- Gruba sól morska.
Sposób przygotowania:
- Papryczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj papryczki i smaż je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miały zrumienione, lekko brązowe plamki i zaczną pękać (około 4-5 minut).
- Wyłóż papryczki na talerz i posyp grubą solą morską. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Chorizo al vino tinto
Hiszpańska kiełbaska chorizo duszona w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw, to przepis na klasyczne, pełne smaku tapas. Zredukowany sos idealnie sprawdzi się do maczania świeżego chleba.
Składniki:
- 250 g pokrojonego w plasterki chorizo,
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 20 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- Liść laurowy,
- Do podania: świeża natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Chorizo pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm.
- Na patelni rozgrzej oliwę, równo ułóż chorizo i smaż z obu stron, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i plastry staną się chrupiące.
- Całość zalej winem, dodaj liść laurowy i całe obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj masło, cały czas mieszając. Kiedy masło się rozpuści, przełóż chorizo do miseczki i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Tapas są doskonałym sposobem na wprowadzenie do świata hiszpańskich smaków i dzielenie się przy stole z bliskimi. Dzięki nim poczujesz niepowtarzalny smak i atmosferę tamtejszej kuchni, a ich przygotowanie jest tak proste, że każdy sobie poradzi!