Powinny się one stać nieodzownym elementem codziennego jadłospisu. Mogą się pojawiać w różnej roli, jako dodatek do deserów i śniadań. Orzechy włoskie wzbogacą również smakowo dania wytrawne, będą świetnym składnikiem zdrowych koktajli oraz pożywną przekąską.
Powód 1: Antyoksydant
Orzech włoski jest bogaty w polifenole, czyli w związki, które mają zbawienny wpływ na całe nasze ciało. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników. Badania naukowe pokazują również, że orzech włoski ma w sobie 9 razy więcej antyoksydantów niż np. brazylijski. Flawonoidy również, też znajdujące się w orzechach włoskich także pełnią funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Działają między innymi przeciwzapalnie.
Powód 2: Walka ze stresem
Zawarte w orzechach włoskich minerały, takie jak magnez, potas oraz witamina B6 i kwas foliowy, pomagają w łagodzeniu stresu. Kwas lanolinowy, który także znajduje się w tych orzechach, ma zbawienny wpływ na komórki nerwowe. Codzienne ich spożywanie pomoże w bezsenności oraz zniweluje oznaki przemęczenia. Orzechy włoskie regulują także stany depresyjne. Podczas braku koncentracji i spadku sił warto je mieć pod ręką np. gdy zbliżają się trudne egzaminy czy rozmowa o pracę.
Powód 3. Uroda
Orzech włoski może działać na urodę wewnętrznie oraz zewnętrznie. Zawarte w nich miedź oraz cynk mają zbawienny wpływ na cerę tłustą z tendencją do rozszerzonych porów oraz tworzenia się niedoskonałości. Witamina E to świetny antyoksydant, który opóźnia procesy starzenia. Witamina C przywraca skórze gęstość i redukuje przebarwienia. Z orzechów włoskich można wykonać również płukankę do włosów, której właściwości antybakteryjne pomogą w walce z łupieżem oraz przetłuszczaniem się. Uwaga – płukanki nie powinny stosować osoby o jasnych włosach, ponieważ może ona je przyciemnić. Z orzechów włoskich można także wykonać maseczki. Sprawdzą się one dla skóry tłustej oraz mieszanej.
Powód 4: Odporność
Garść orzechów pozwala na uzupełnienie dziennego zapotrzebowania na tłuszcze omega-3 oraz omega-6, które odgrywają ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Kwas elagowy, cynk, miedź, które także zawarte są w orzechach włoskich, przyczyniają się do wzmacniania odporności. Regularne ich spożywanie pozwoli na uporanie się z dolegliwościami żołądkowymi oraz obniży tzw. zły cholesterol.
Niezwykle dobroczynne działanie orzechów włoskich zostało docenione także podczas 241. zjazdu American Chemical Society. To na tym wydarzeniu naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są właśnie orzechy włoskie.