Organizm będzie domagał się więcej i więcej cukrów prostych, a my wcale nie będziemy czuć się lepiej, za to wiosną nie zmieścimy się w ulubione spodnie. Zatem zanim sięgniesz po batonika, poznaj 5 zdrowych przekąsek, którymi możesz raczyć się w ciągu dnia (oczywiście także z umiarem!)
1. Migdały
Migdały są zbawienie dla naszego serca, ogromne źrodło magnezu, wapnia, potasu, żelaza, cynku. Wspaniale działają na pamięć, obniżają zły cholestreol, a nie jednej kobiecie w ciąży pomogły pozbyć się zgagi.
2. Orzechy włoskie
Fantastycznie wpływają na pracę mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Zawierają potas, wapń, fosfor, magnez, witaminę E oraz C, naturalne tłuszcze, kwas lanolinowy. Polecane przy przemęczeniach, przygnębieniu, obniżonej zawartości żelaza w organizmie, gdyż zawierają duże dawki tego pierwiastka.
3. Suszone śliwki
Od dawna znane jako dobry środek pobudzający jelita do pracy, dlatego szczególnie polecane osobom ze skonnościami do zaparć. Dzięki dużej zawartości błonnika pęcznieją w brzuchu i powodują uczucie wypełnienia, co zapobiega zjedzeniu zbyt dużej ilości pokarmu. Pamiętaj jednak, że wszystkie suszone owoce zawierają dużo cukru, dlatego ogranicz się do spożycia kilku sztuk.
4. Suszone morele
Również bogate w wapń, potas, żelazo. Dzięki zawartości pektyn przyczyniają się do obniżenia cholesterolu. Starajmy się wybierać owoce nie konserwowane siarką i przed spożyciem, po wyjęciu z paczki – umyć owoce.
5. Mandarynka
Zwłaszcza zimą, gdy mamy na nie sezon, warto sięgać po ten owoc. Mandarynka to źródło witaminy A, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, a do tego posiada niezwykle energetyzujący zapach. Trudno o wspanialszą przekąskę w ciemne grudniowe popołudnia!
Beata Mąkolska
www.wellness.fit.pl
5 zdrowych zimowych przekąsek
Zimowa ponura pogoda i wieczne ciemności za oknem sprzyjają... obżarstwu. Niedostatek słońca i obniżone samopoczucie staramy się poprawić sobie słodką przekąską. Tymczasem batoniki i czekolada nawet jeśli poprawią nam humor to na krótką metę