Czekolada, choć kaloryczna, jest cennym źródłem m.in. magnezu, cynku i selenu. Dodane do niej bakalie jeszcze bardziej wzbogacają ją w te niezbędne składniki. Orzechy, migdały czy rodzynki są najczęściej spotykanymi czekoladowymi dodatkami. Bakalie nie przypadkowo towarzyszą wyrobom z czekolady. Oprócz walorów smakowych, są przecież bogatym źródłem witamin i minerałów. Czekoladę z bakaliami uznaje się za sprzymierzeńca zdrowia i jeden najbardziej wartościowych słodyczy, po którego warto sięgnąć gdy jesteśmy zmęczeni, zestresowani lub smutni. Nic w tym dziwnego, że kiedyś czekoladę można było kupić w aptece.
Na co pomaga czekolada? To zależy od dodatku!
Orzechy – bogate źródło witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Jej spożywanie opóźnia procesy starzenia Orzechy obniżają ciśnienie, poprawiają pracę serca, pomagają w koncentracji, redukują stres i normują poziom cholesterolu.
Migdały – wzmacniają organizm, chroniąc przed chorobami; zapobiegają miażdżycy i udarom; pomagają w nauce i dodają energii.
Rodzynki – suszone winogrona zawierają dużo fosforu i jodu, poprawiają pracę serca i tarczycy, korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu; przyspieszają spalanie tłuszczu panów chronią przed rakiem prostaty.
Suszone morele – to źródło błonnika, żelaza i potasu. Są bogate w witaminę A i C oraz beta-karoten, który odbudowuje skutecznie zniszczony naskórek i wzmacnia włókna kolagenowe zapobiegając starzeniu się skóry. Morele przeciwdziałają powstawaniu trądziku.
Pistacje – to skarbnica witamin A, żelaza, potasu oraz wapnia; działają korzystnie na serce, chronią przed rakiem płuc; dieta wzbogacona orzeszkami pistacjowymi obniża cholesterol.
www.fit.pl