Warzywa zimowe - buraki
Są doskonałym lekiem na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie, osłabienie organizmu. Buraki zawierają duże ilości kwasu foliowego, który powinny spożywać osoby ze skłonnością do anemii oraz kobiety w ciąży. W burakach zawarty jest również potas, obniżający ciśnienie krwi. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo burak zawiera niewiele kalorii. 100 g świeżego warzywa to nieco ponad 40 kcal.
Warzywa zimowe - brukselka
Ma w sobie wiele odżywczych wartości. Jest bogatym źródłem witamin C, E, K, a także z grupy B, mające korzystny wpływ na układ odpornościowy i nerwowy. W brukselce znajdziemy również kwas foliowy. Ze względu na zawartość sodu i potasu, reguluje gospodarkę wodną organizmu, a także poprawia jędrność skóry. Obecność magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi i cynku brukselkę śmiało można nazwać warzywem młodości. Te składniki mineralne wpływają na odbudowę DNA w komórkach i blokują rozwój nowotworów.
Warzywa zimowe - kalafior
Przede wszystkim jest to warzywo, które jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera duże ilości kwasu foliowego. Jest niskokaloryczny. Praktycznie nie zawiera tłuszczu i sodu, można go więc spożywać bez ograniczeń. Jest doskonałym źródłem witaminy C – 100g surowego kalafiora pokrywa zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Podobnie jak inne warzywa kapustne, zawiera związki siarki chroniące przed nowotworami.
Owoce zimowe - grejpfrut
jest bogatym źródłem potasu, wapnia, fosforu. Przeciwdziała odczuwaniu zmęczenia, bólom głowy, apatii i gorszemu wykorzystaniu składników odżywczych z pożywienia. Spożycie grejpfruta sprawia, że zmniejsza się stężenie cholesterolu i dzięki temu przyczynia się do przeciwdziałania arteriosklerozie – miażdżycy naczyń krwionośnych oraz rozwojowi chorób serca.
Owoce zimowe - mandarynki
Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, obfitują w niezliczone pokłady witaminy C, a także witaminy A i B, które mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok i poprawiają kondycję skóry. Dodatkowo wzmacniają układ odpornościowy i krążeniowy. Mandarynki zawierają także m.in.: kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i cynk. Pierwiastki obecne w mandarynce wchodzą w skład komórek, enzymów i hormonów, biorą udział w przenoszeniu tlenu do komórek, wpływają na funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, zapewniają narządom prawidłowe funkcjonowanie i chronią przed różnymi chorobami.
www.dieta.fit.pl