Rosół w wersji light? Czemu nie! Odchudzony, bez oczek, będzie idealną propozycją na obiad dla dbających o linię
fit.pl
2011-01-20 00:00
Udostępnij
„Odchudzamy” zupy
Zupy to bardzo pożywne i smaczne dania. Często są podstawowym posiłkiem osob walczących z nadwagą. Nie wszystkie jednak przepisy zup z kuchni polskiej są przystosowane dla osób dbających o konsumpcję dietetycznych posiłków. Podpowiadamy jak w prosty sposób „odchudzić” zupy, które królują na naszych  stołach z tłuszczu i zbędnych kalorii.

zupa-tekstRosół –  niezastąpione pierwsze danie niedzielnego obiadu. Ugotuj go dzień wcześniej,gdy wystygnie wstaw do lodówki, a w niedzielę wybierz zastygły tłuszcz. Żeby rosół był delikatny, musisz ugotowac go na chudym mięsie.

Pomidorowa
– miłośnicy pomidorówki nie wyobrażają sobie, żeby nie zagęści jej śmietaną. Zamiast śmietany można użyć  jogurtu light lub delktować się smakiem  pomidorówki bez dodatków. Nie kupuj pierwszego lepszego makaronu - pełnoziarnisty makaron jest pożywyny i ma najlepszą jakość.

Ogórkowa
–  nie duś ogórków na maśle i zrezygnuj ze śmietany. Czysta ogórkowa jest bardzo smaczna, a co ważne dietetyczna.

Żurek
-  większość z nas nie wyobraża sobie żurku bez mięsnej wkładki. Z boczku odkrój  tłuszcz, a kiełasbę ogotuj oddzielnie i dopiero dodaj do żurku.

Zupa gulaszowa – wzbogać ją o więcej warzyw, wtedy nie będzie brakować ci mięsa

Krupnik – staraj się gotować na chudym mięsie – cielęcinie, schabie,  piersi indyczej lub kurczaka

Zupa serowa
– do jej przygotowania wybieraj chude sery o niskiej zawartości tłuszczu

www.fit.pl