Zupy to bardzo pożywne i smaczne dania. Często są podstawowym posiłkiem osob walczących z nadwagą. Nie wszystkie jednak przepisy zup z kuchni polskiej są przystosowane dla osób dbających o konsumpcję dietetycznych posiłków. Podpowiadamy jak w prosty sposób „odchudzić” zupy, które królują na naszych stołach z tłuszczu i zbędnych kalorii.
Rosół – niezastąpione pierwsze danie niedzielnego obiadu. Ugotuj go dzień wcześniej,gdy wystygnie wstaw do lodówki, a w niedzielę wybierz zastygły tłuszcz. Żeby rosół był delikatny, musisz ugotowac go na chudym mięsie.
Pomidorowa – miłośnicy pomidorówki nie wyobrażają sobie, żeby nie zagęści jej śmietaną. Zamiast śmietany można użyć jogurtu light lub delktować się smakiem pomidorówki bez dodatków. Nie kupuj pierwszego lepszego makaronu - pełnoziarnisty makaron jest pożywyny i ma najlepszą jakość.
Ogórkowa – nie duś ogórków na maśle i zrezygnuj ze śmietany. Czysta ogórkowa jest bardzo smaczna, a co ważne dietetyczna.
Żurek - większość z nas nie wyobraża sobie żurku bez mięsnej wkładki. Z boczku odkrój tłuszcz, a kiełasbę ogotuj oddzielnie i dopiero dodaj do żurku.
Zupa gulaszowa – wzbogać ją o więcej warzyw, wtedy nie będzie brakować ci mięsa
Krupnik – staraj się gotować na chudym mięsie – cielęcinie, schabie, piersi indyczej lub kurczaka
Zupa serowa – do jej przygotowania wybieraj chude sery o niskiej zawartości tłuszczu
www.fit.pl