Kilka dietetycznych podstępów, dzięki którym dzienne spożycie błonnika wzrośnie
fit.pl
2008-08-13 00:00
Udostępnij
Aby błonnik smakował lepiej
Brak błonnika w diecie królika może sprawić, że jego zęby będą rosnąć w niekontrolowany sposób. Może dojść nawet do tego, że przebiją mózg biednego zwierzaka. Bez nerwów: z twoim nic się nie stanie, ale brak odpowiedniej ilości błonnika może spowodować inne szkody.
Błonnik spożywczy to zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione przez nasz organizm i niewchłaniane w przewodzie pokarmowym. To bardzo ważny składnik diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne (m.in. obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, reguluje pracę układu pokarmowego). A oprócz tego zwiększa swoją objętość w żołądku, dzięki czemu czujemy się pełniejsi i dłużej syci.


Zalecana dawka błonnika to 38 gramów dziennie. Opowiada to mniej więcej 19 kromkom pełnoziarnistego chleba. Ale to nie najlepszy sposób na jego dostarczenie. Potrzebujesz czegoś lepszego – podstępu i dietetycznego oszustwa. Innymi słowy musisz przemycić do swojego organizmu odpowiednią dawkę błonnika.


Oto kilka dietetycznych podstępów, dzięki którym dzienne spożycie błonnika wzrośnie.
  • Zamiast soku z kartonu napełnij swoją szklankę domowym nektarem. Zmiel w blenderze cała pomarańczę (nie zapomnij jej najpierw obrać). Jedna pomarańcza ma około 3 gramów błonnika więcej niż najszlachetniejszy sok.
  • Pół szklanki posiekanej cebuli i czosnku w porannej jajecznicy to około gram błonnika. Dodaj szklankę brokuł po dodatkowe 2 gramy.
  • Dorzuć dwie łyżki kiełków pszenicy do swoich ulubionych płatków śniadaniowych.
  • Zamiast kolejnej kawy napij się gorącej czekolady
  • Dopraw swoją pizze oregano i bazylią. Jedna łyżka tych przypraw to gram czystego błonnika.
  • Zjedz popcorn zamiast chipsów. W dużej torebce prażonej kukurydzy jest około 8g błonnika.
  • Dodaj pół kubka zielonego groszku do swojej ulubionej zupy
  • Sięgaj po dziki ryż. Ma on 3 razy więcej błonnika niż jego zwykła odmiana.
  • Do posiłku podaj gotowane brokuły, kalafior lub marchewkę. Proces gotowania warzyw podwaja zawartość błonnika.
  • Na deser posyp ulubione lody jagodami lub malinami.

Dużo błonnika znajdziemy również w produktach z poniższej listy. Sięgaj po nie śmiało, bo to twój sojusznik w walce ze zbędnymi kilogramami.
  • chlebie razowym (5,9 błonnika na 100g produktu)
  • otrębach (44 g)
  • marchwi (2,1 g)
  • jabłkach (2 g)
  • grochu (5,7 g)
  • fasoli białej (15,7 g)
  • fasoli czerwonej (25 g)
  • soi (15,7 g)
  • malinach (6,7 g)
  • marakui (15,9 g)
  • kapuście (ok. 2,5 g)
  • brukselce (5,4 g)
  • cebulce (13,5 g)

www.fit.pl