Błonnik spożywczy to zespół substancji ścian komórkowych roślin, które nie są trawione przez nasz organizm i niewchłaniane w przewodzie pokarmowym. To bardzo ważny składnik diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne (m.in. obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, reguluje pracę układu pokarmowego). A oprócz tego zwiększa swoją objętość w żołądku, dzięki czemu czujemy się pełniejsi i dłużej syci.
Zalecana dawka błonnika to 38 gramów dziennie. Opowiada to mniej więcej 19 kromkom pełnoziarnistego chleba. Ale to nie najlepszy sposób na jego dostarczenie. Potrzebujesz czegoś lepszego – podstępu i dietetycznego oszustwa. Innymi słowy musisz przemycić do swojego organizmu odpowiednią dawkę błonnika.
Oto kilka dietetycznych podstępów, dzięki którym dzienne spożycie błonnika wzrośnie.
- Zamiast soku z kartonu napełnij swoją szklankę domowym nektarem. Zmiel w blenderze cała pomarańczę (nie zapomnij jej najpierw obrać). Jedna pomarańcza ma około 3 gramów błonnika więcej niż najszlachetniejszy sok.
- Pół szklanki posiekanej cebuli i czosnku w porannej jajecznicy to około gram błonnika. Dodaj szklankę brokuł po dodatkowe 2 gramy.
- Dorzuć dwie łyżki kiełków pszenicy do swoich ulubionych płatków śniadaniowych.
- Zamiast kolejnej kawy napij się gorącej czekolady
- Dopraw swoją pizze oregano i bazylią. Jedna łyżka tych przypraw to gram czystego błonnika.
- Zjedz popcorn zamiast chipsów. W dużej torebce prażonej kukurydzy jest około 8g błonnika.
- Dodaj pół kubka zielonego groszku do swojej ulubionej zupy
- Sięgaj po dziki ryż. Ma on 3 razy więcej błonnika niż jego zwykła odmiana.
- Do posiłku podaj gotowane brokuły, kalafior lub marchewkę. Proces gotowania warzyw podwaja zawartość błonnika.
- Na deser posyp ulubione lody jagodami lub malinami.
Dużo błonnika znajdziemy również w produktach z poniższej listy. Sięgaj po nie śmiało, bo to twój sojusznik w walce ze zbędnymi kilogramami.
- chlebie razowym (5,9 błonnika na 100g produktu)
- otrębach (44 g)
- marchwi (2,1 g)
- jabłkach (2 g)
- grochu (5,7 g)
- fasoli białej (15,7 g)
- fasoli czerwonej (25 g)
- soi (15,7 g)
- malinach (6,7 g)
- marakui (15,9 g)
- kapuście (ok. 2,5 g)
- brukselce (5,4 g)
- cebulce (13,5 g)