Według naukowców, najwartościowsze jest spożywanie jagód, które jedzone 3 razy w tygodniu, zmniejszają ryzyko cukrzycy typy 2 o 26%. Jedzenie winogron, jabłek również mają duży wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju choroby. Natomiast banany, śliwki czy brzoskwinie w niewielkim stopniu niwelują ryzyko.
Naukowcy stwierdzają także, że spożywanie trzech porcji soków owocowych w 8% zwiększa ryzyko pojawienia się cukrzycy.
Kawałek owocu jest zdrowszą formą spożycia witamin niż sok. Wiele korzystnych związków zawartych w owocach może zostać zniszczonych podczas wyciskania soku, między innymi naturalne włókna. Mają one mnóstwo korzyści trawiennych i spowalniają wchłanianie cukru owocu i utrzymanie jego niskiego indeksu glikemicznego. Zdaniem naukowców, niszczenie włókien zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Zbyt duże spożycie soków owocowych ma także wpływ na zwiększenie otyłości wśród dzieci.
Spożywając sok owocowy, zwłaszcza ten kupowany, należy mieć świadomość, że posiada on dużo kalorii. Tylko szklanka soku pomarańczowego ma 110 kalorii, co równowartością dwóch pomarańczy.
Jeśli mamy wybór, lepiej zrezygnować z soku i sięgnąć po owoc. Błonnik, zawarty w owocach sprawi, że poczujemy się najedzeni i dostarczymy naszemu organizmowi cennych witamin.
www.fit.pl