fit.pl
2012-06-27 00:00
Udostępnij
Baba ghanoush
Ilość porcji: -
Składniki:
1-2 bakłażany (ok. 0,5 kg), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, sól
dip z awokado
Przygotowanie:
Bakłażana upiec w piekarniku (30 minut, temp. 180 °C). Po upieczeniu powinien być miękki, a skórka łatwo odchodzić od miąższu. Przestudzonego bakłażana obrać, odcinać z nadmiaru wody, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, pastę sezamowa, oliwę, sok z cytryny, przyprawić odrobiną soli. Całość wymieszać, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodane przez: Poradnia FIT.PL