
Bakłażany są bogate w błonnik, witaminy C, A i witaminy z grupy B. To także źródło niezbędnych pierwiastków takich jak wapń, żelazo, fosfor i potas. Świeży bakłażan zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Jest niskokaloryczny co doceniają osobom odchudzające się. Najważniejszą zaletą bakłażan są właściwości odtruwające. Dieta bogata w bakłażany zalecana jest po kuracji antybiotykowej. Udowodniono także, że warzywo obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Bakłażan działa wykrztuśnie, korzystnie wpływa na układ kostny i moczowy oraz poprawia przemianę materii. Według wielu warzywo leczy przypadłości wątroby.
Do jedzenia nadają się tylko dojrzałe bakłażany. Warzywo musi być w miarę miękkie. Skórka powinna być błyszcząca, gładka i bez plam oraz narośl.
www.fit.pl