bakłażan zapiekany z kaszą kus kus | |
Ilość porcji: 1 | |
Składniki: SKŁADNIKI: 1 duży bakłażan 5 suszonych pomidorów 4 suszone śliwki 3 łyżki natki pietruszki 1 jajko 100 g kaszy kus kus sok z cytryny parmezan |
|
Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachować. Wydrążonego bakłażana skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pietruszkę, pomidory, śliwkie i miąższ bakłażana zmiksować blenderem. Kus kus zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż spęcznieje. Kus kus połączyć ze zmiksowaną masą, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodopornym naczyniu. Posypać lekko startym parmezanem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. |
|
Dodane przez: PomidoriBazylia | |
Żródło: własne |