Jak powstaje białko drożdżowe? Ukryta moc fermentacji
Fermentacja to proces, podczas którego składniki ulegają przemianie. W warunkach beztlenowych powstają naturalne produkty o wyjątkowych właściwościach. Również białko drożdżowe powstaje w procesie fermentacji z udziałem mikroorganizmów. Ze względu na opatentowany proces produkcji powstaje wysoce zrównoważony i ekologiczny produkt.
Już same w sobie drożdze są jednym z bardzo bogatych źródeł witamin z grupy B, biotyny i kwasu foliowego. Zawierają też składniki mineralne, takie jak potas, selen, fosfor, żelazo i chrom. Dzięki procesowi fermentacji powstaje rewolucyjne białko o bogatych zastosowaniach.
Czym wyróżnia się białko drożdżowe na tle innych białek:
- Ponad 70% wysoko przyswajalnego białka w 100g produktu, co przekłada się na lepszą regeneracja po treningu.
- Wysoka biodostępność.
- Zawiera komplet aminokwasów egzogennych (EAA): aminokwasy białka drożdżowego wypadają na tym samym poziomie, co białko pochodzenia zwierzęcego WPC oraz wyżej niż białka roślinne.
- Ze względu na znacząco wyższą zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), na poziomie 23,3%, w porównaniu do odzwierzęcego WPC oraz białek roślinnych, białko drożdżowe stanowi świetną ochronę przed katabolizmem mięśniowym.
- Stosunkowo powoli ulega rozkładowi w układzie pokarmowym dlatego białko drożdżowe może stanowić znacznie korzystniejszą alternatywę dla białek kazeinowych, chroniąc mięśnie przed nocnym katabolizmem.
- Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (aż 17%) - pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu stężenia glukozy i cholesterolu we krwi, trawienie i przemianę materii.
- Nie wykazuje właściwości alergizujących - nie zawiera glutenu, soi, laktozy i innych alergenów.
- Nie ma w sobie czynników, takich jak inhibitory proteazy, fityniany, pestycydy, antybiotyki czy hormony. Jest bezpieczne dla zawodowych sportowców.
nie zawiera GMO.
Białko drożdżowe - korzyści i zastosowanie
Białko drożdżowe to produkt przeznaczony m.in. dla sportowców trenujących regularnie, ale także dla osób prowadzących aktywny tryb życia, w którym nie brakuje ruchu w formie bardziej rekreacyjnej. Produkt znajdzie też zastosowanie dla osób, w których diecie brakuje odpowiedniej podaży białka, np. seniorów.
Przykładowe produkty dla sportowców, które można produkować z wykorzystaniem białka drożdżowego:
- białko w proszku – najbardziej popularny i typowy suplement sportowców,
- baton proteinowy,
- płatki śniadaniowe,
- baton zbożowy
- produkty wpływające na redukcję masy ciała.
Białko drożdżowe - naturalny i świadomy wybór konsumentów!
Konsumenci coraz częściej świadomie rezygnuje z produktów zwierzęcych w swojej diecie, decydując się na zastąpienie ich wegańskimi odpowiednikami. Szukają produktów powstających w sposób przyjazny dla środowiska i ekologiczny. Białko drożdżowe powstaje w sposób naturalny, wykorzystując proces fermentacji. Jego produkcja jest stabilna w przeciwieństwie do hodowli zwierząt lub uprawy roślin, które obejmują różnorodne cykle hodowlane i uprawne. Dodatkowo w porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego, a nawet roślinnego, białko drożdżowe zmniejsza ślad węglowy oraz zużycie wody.
Białko drożdżowe jest produktem dedykowanym dla osób, które chcą zmniejszyć lub wyeliminować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie, bez uszczerbku na ilości spożywanego białka oraz swojej kondycji fizycznej.