Okazuje się jednak, że może to być kiepska rada i znacznie lepiej będzie właśnie myśleć o posiłkach - wtedy samo jedzenie stanie sie dla nas... mniej atrakcyjne.
Opublikowane w "New Scientist" wyniki badań sugerują, że wyobrażanie sobie, że zjadamy na przykład czekoladę, sprawia, że w rzeczywistości zjemy jej znacznie mniej.
Testy tego zjawiska przeprowadzono na przykładzie pastylek M&M. Biorących udział w badaniu ochotników podzielono na trzy grupy:
* pierwsza z nich miała sobie wyobrazić, że wrzuca 33 monety do automatycznej pralki;
* druga grupa wyobrażała sobie wrzucenie 30 monet i zjedzenie 3 pastylek M&M;
* trzecia grupa "wrzucała" zaledwie 3 monety, a "zjadała" 30 pastylek.
Zaraz potem uczestnikom pozwolono bez ograniczeń korzystać z zawartości pełnej miski pastylek M&M - i sprawdzono, jak wcześniejsze wyobrażenia wpłynęły na liczbę zjadanych M&Msów.
Okazało się, że te osoby, które wyobrażały sobie wcześniej zjadanie 30 pastylek, faktycznie wzięły ich znacznie mniej, niż badani z pozostałych dwóch grup. Naukowcy ustalili przy tym jednak, że nie wystarczy samo myślenie o określonym posiłku - trzeba sobie wyobrazić konkretnie jego zjedzenie.
PAP Nauka w Polsce
www.fit.pl