Utrzymuj czystość
Większość mikroorganizmów bytujących wokół nas nie wywołuje chorób. Jednakże część z nich, znajdująca się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.
Pamiętaj o:
– Myj ręce przed kontaktem z żywnością.
– Myj ręce po wyjściu z toalety.
– Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
– Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Surowa żywność, przede wszystkim mięso, drób, owoce morza ( i odpady pochodzące z tych produktów ) mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
Pamiętaj o:
– Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
– Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
– Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
Gotuj dokładnie
Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Badania pokazują, że podgrzanie żywności do temperatury 70°C, pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa konsumentów. Szczególną uwagę zwróć na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.
Pamiętaj o:
– Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
– Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrz tych produktów są czyste – nie różowe.
– Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70°C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5°C lub powyżej 60°C, wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5°C.
Pamiętaj o:
– Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
– Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce ( najlepiej w temperaturze poniżej 5°C ).
– Utrzymuj wysoką temperaturę ( ponad 60°C ) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
– Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
– Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej ( zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych ).
Używaj bezpiecznej wody i żywności
Surowe produkty, w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi. Toksyczne substancje mogą powstawać w uszkodzonej lub spleśniałej żywności. Uważnie wybieraj surowe produkty i stosuj proste metody ( tj. mycie i obieranie ), które mogą obniżyć ryzyko zakażenia i zachorowania.
Pamiętaj o:
– Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
– Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
– Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
– Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
– Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
www.dieta.fit.pl