Pomysł na zdrową sałatkę
Zdrowe odżywianie wymaga używania zdrowych składników. Sałatka zwykle kojarzy się z owocami i warzywami, które dostarczają naszemu organizmowi wielu wartościowych minerałów i witamin. Zadaniem zdrowej sałatki nie jest bowiem jedynie efektywne powstrzymanie głodu, ale solidne odżywienie, które doda nam energii na kilka kolejnych godzin. Jak wykonać taką sałatkę? Oto 2 pomysły na zdrową i sytą sałatkę.
Zdrowa sałatka ziemniaczana
Ziemniaki często błędnie kojarzone są jako tuczące. Tymczasem, dzięki zawartości skrobi są bardzo sycące, jednak poddane obróbce termicznej bez użycia tłuszczu, wcale nie są tuczące. Co więcej, mogą być głównym składnikiem wielu pożywnych sałatek, które skutecznie zaspokoją głód i dostarczą wielu pożywnych mikroskładników. Poniższa sałatka stanowi tylko jedną z wielu możliwości użycia ziemniaka w zdrowy sposób.
Składniki na 2 porcje:
- 3 ziemniaki sałatkowe
- 5 rzodkiewek
- 2 ogórki kiszone
- szczypiorek
- 1 awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody z ogórków
- kiełki (np. rzeżuchy)
- sól i pieprz do smaku
Obrane, umyte i ugotowane ziemniaki pokrój w talarki o grubości ok 0,5 cm. W cieńsze talarki z kolei pokrój rzodkiewki oraz ogórki. Obierz awokado i pokrój je w drobną kostkę. Wszystko umieść w misce. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i delikatnie wymieszaj.
Wlej do szklanki 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę wody z ogórków, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Następnie polej tym sałatkę, dodaj kiełki, zamieszaj i całość odstaw na ok 15 minut, aby smaki się przegryzły. Przełóż do salaterki i zjedz do 1 godziny od przyrządzenia.
Dietetyczna sałatka z buraków
Lekka i pożywna sałatka z buraka to pomysł dla tych, którzy lubią włosko-polski styl w kuchni. Chociaż jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, to w przeciwieństwie do sałatki ziemniaczanej z awokado, może wytrzymać znacznie dłużej. Dlatego to świetny pomysł na lunch w pracy. Przygotuj wcześniej sałatkę i zabierz ją ze sobą do pracy, a zawarte w niej składniki dodadzą Ci energii i poprawią Twoją koncentrację.
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 200 g liści z rukoli
- 2 niewielkie buraki
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, oregano
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- ćwiartka cytryny
Zacznij od upieczenia buraków. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj, przełóż do żaroodpornego naczynia z przykryciem i piecz w 200 stopniach Celsjusza ok 1 godziny z grzałką góra-dół. Po wystudzeniu obierz i pokrój w talarki. Przełóż do miski z rukolą, dodaj orzechy i żurawinę i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj dressing jogurtowy. W tym celu do szklanej miseczki wlej jogurt, dodaj oliwę i miód i kilka kropel soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i oregano i dokładnie wymieszaj. Dressing wylej do miseczki z sałatką na 10 minut przed spożyciem i lekko zamieszaj.
Pyszne sałatki włóż do salaterki
Zdrowa sałatka to świetny sposób na drugie śniadanie, lekki obiad lub pożywną kolację. Możesz ją zabrać ze sobą do pracy, w podróż lub zjeść wygodnie w domu, gdzie możesz ją nałożyć do salaterki i podzielić się z bliskimi. Do serwowania dobrze sprawdzają się także szklane miseczki. Pomysły, które Ci przedstawiliśmy, możesz wzbogacić dodatkiem innych warzyw, serów lub mięs. Z burakami dobrze łączy się kozi ser, zaś do ziemniaków możesz dodać kurczaka. Wszystko zależy od Twojej inwencji i tego, na co masz ochotę. Oczywiście im więcej składników, tym więcej kalorii, ale każda dieta jest inna. Smacznego!