fot. Designed by Freepik
Dla pięknej skóry
Każda kobieta ma własne sposoby, aby jej skóra wyglądała naturalnie i promiennie. Wystarczy do swojej codziennej diety wprowadzić trzy składniki, które sprawią, że skóra będzie promienna, a także zahamują proces starzenia się. Żywność bogata w przeciwutleniacze, witaminy C, A i E przyspiesza procesy regeneracyjne skóry, chroniąc ją jednocześnie przed uszkodzeniami zewnętrznymi. Jeśli chcemy zadbać o piękną i gładką skórę w naszej diecie powinna znaleźć się natka pietruszki, czerwona papryka i ciemna czekolada.
Dla zdrowia piersi
Od kilku lat naukowcy i lekarze podkreślają, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi. Aby zadbać o zdrowe piersi w diecie kobiet powinny znaleźć się brokuły czy grzyby. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi i innych nowotworów zamień kawę na zieloną herbatę. Badania dowodzą, że 3-4 filiżanki zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na leczenie raka piersi.
Dla zdrowych i mocnych kości i zębów
Bardzo ważnym składnikiem dla zdrowych i mocnych kości oraz zębów jest wapń. Jego spożywanie jest nierozerwalnie związane z witaminą D, która sprzyja absorpcji wapnia i mineralizacji kości. Witamina D poprawia również nastrój oraz wydajność poznawczą. Duże ilości wapnia zawierają sery żółte, ale ponieważ są tłuste, mogą je jeść jedynie osoby, u których poziom cholesterolu nie przekracza dozwolonej normy. Sporą dawkę wapnia znajdziemy w serku sojowym tofu oraz sardynkach i śledziach z ośćmi (z puszki). Mają one jednocześnie składniki poprawiające przyswajanie tego pierwiastka przez organizm (fosfor, laktozę, kazeinę).
Dla równowagi hormonalnej
Badania przeprowadzone przez Cleveland Clinic (USA) wykazały, że spożywanie niektórych potraw poprawia gospodarkę hormonalną, zwłaszcza u kobiet. Panie, chcące zwiększyć płodność, powinny szukać produktów bogatych w witaminę B, C, E, żelazo oraz kwas foliowy. Ich cennym źródłem są oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. sałata, szpinak- zobacz jakie jeszcze ma właściwości), natka pietruszki, drożdże, kasza gryczana, jabłka, banany, produkty pełnoziarniste czy fasola.
Dla budowy mięśni i kontroli wagi
Białko jest istotnym elementem zapewniającym kondycję zdrowotną. Spożycie białka ma również znaczenie przy utracie wagi, gdyż podkręca ono metabolizm. Eksperci radzą spożywać do 1 grama białka na kilogram masy ciała. Osoby chcące kontrolować wagę powinny do swojej diety wprowadzić mięso, jajka oraz fasolę.
Dla zdrowia układu nerwowego
Kobiety powinny zwracać uwagę na ilość spożywanego kwasu foliowego. Aby zadbać o zdrowie układu nerwowego powinny przyjmować nawet do 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. Pomaga on organizmu w produkcji nowych komórek, zwiększa równowagę emocjonalną i wpływa korzystnie na system immunologiczny. Zwykle występuje w avocado, marchwi czy burakach.