Kefir – lekkie źródło zdrowia i urody
Kefir gości w naszych domach od pokoleń. Ten mleczny napój otrzymywany jest poprzez dodanie do mleka specjalnych granulek, składających się z kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Dzięki granulkom mleko fermentuje i tworzy napój o lekko kwaśnym i delikatnym smaku. Kefir jest jednym najmniej kalorycznych produktów mlecznych – 100 g kefiru to tylko ok. 50-60 kalorii i prawie 4 gramy białka! Ilość tłuszczu w kefirze wacha się od 0% do 7% w zależności od zastosowanego mleka.Co ciekawe 200 g kefiru pokrywa 20% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor. Ponadto ten sfermentowany napój ma niezwykłe właściwości antybakteryjne. Znajdziemy w nim prawie 30 rodzajów mikroorganizmów, które są źródłami probiotyków. Tym samym wspiera organizm w walce z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli.
Nie tolerujesz laktozy? Wybierz kefir, który jej nie zawiera!
Nie tolerujesz laktozy i masz obawy przed spożyciem jakiegokolwiek produktu mlecznego? Nie musisz rezygnować z kefiru! Teraz możesz go nabyć także w wersji bez laktozy! Od niedawna w sklepowych lodówkach można znaleźć Kefir naturalny bez laktozy od Bakomy. Jest on zdrowym, mlecznym napojem orzeźwiającym. Mleko w nim zawarte zostało pozbawione uczulającego składnika. W Kefirze bez laktozy znajdują się także żywe kultury bakterii L.acidophilus i Bifidobacterium. Wspierają one pracę naszych jelit i wpływają pozytywnie na ich mikroflorę.
Przepisy na letnie potrawy z wykorzystaniem kefiru
Dzięki swoim niezwykłym właściwością i niskiej kaloryczności kefir jest produktem przyjaznym dla naszego zdrowia i sylwetki! Jest on polecany szczególnie osobom odchudzającym się oraz tym, które chcą się zdrowo i wartościowo odżywiać! Z powodzeniem możemy go używać jako zastępnik dla śmietany i zdrową bazę do sosów! Szczególnie sprawdzi się on w potrawach o lekko kwaskowatym smaku. Możemy go wykorzystać zarówno do dań głównych, jak i do deserów.
Poznajcie nasze inspiracje na lekkie potrawy z wykorzystaniem kefiru!