Ciasto marchwiowo-figowe | |
Ilość porcji: - | |
Składniki: 250 g suszonych fig, 350 g marchewki, 375 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 2-3 jajka, 250 g pszennej mąki razowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego. |
|
Przygotowanie: Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Figi zalać sokiem jabłkowym i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, wymieszać z proszkiem i zielem angielskim. Dodać ubite jajka, pokrojone miękkie masło, dokładnie wymieszać. Następnie dodać marchewkę i figi. Ponownie wymieszać i przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 60 minut. |
|
Dodane przez: Poradnia FIT.PL |